Мъжът с часовниците

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мъжът с часовниците
The Man with the Watches
Илюстрация на разказа от Франк Крейг
Илюстрация на разказа от Франк Крейг
Автор Артър Конан Дойл
Първо издание 1898 г.
Англия
Оригинален език английски
Жанр Детективско-приключенски
Вид разказ
Поредица Шерлок Холмс Mistery stub.svg
Мъжът с часовниците в Общомедия

„Мъжът с часовниците“ (на английски: The Man with the Watches) е малък „неканонически“ разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Публикуван е през 1898 година. [1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

The Man with the Watches 02.jpg
The Man with the Watches 04.jpg

На 18 март 1892 г. във влака по линията Лондон-Манчестър, точно преди заминаването му, се качват двама пътника: висок възрастен мъж и млада жена с тъмно було върху лицето. Първоначално те искат да седнат в купе при пушещ мъж с къса брада, но след това се настаняват в следващото купе. След кратък престой на гара Уилсден, влакът пристига на гара Рагби, и там е открито нещо много странно. Брадатият мъж е изчезнал от неговото купе, а в купето, където са отишли възрастния господин и девойката е намерен мъртъв млад мъж, който е прострелян в сърцето. В джобовете му са намерени много златни часовници.

Полицията дълго и безуспешно разследва случая. След известно време, "някакъв криминолог" предлага своя собствена оригинална версия на случилото се. За известно време влакът, в който е извършено убийството, се е движил с ниска скорост успоредно с друг влак. Млад човек е могъл да скочи от другия влак при стареца и девойката, и там, след кавга, той е бил убит. Старецът и младата жена може да са скочили от вагона в движение, а брадатият мъж, който е станал свидетел на убийството, също може да е скочил от влака, за да гони убийците. Полицията проверява и тази версия, но тя се оказа погрешна.

Всичко се разяснява, когато от Ню Йорк идва писмо от "някакъв криминолог", в което участниците във всички тези трагични събития се описват подробно.

Оказва се, че "старецът" е известния измамник на карти от САЩ, Спароу Макой, а неговата "спътница" е по-малкият брат на автора на писмото, млад човек на име Едуард. Едуард е съучастник на Макой и е бил дегизиран като млада жена. Брадатият мъж, който пътува в другото купе, е по-големия му брат на име Джеймс. Той преследва Макой, за да спаси по-малкия си брат от престъпното му влияние. Официално в Лондон Едуард се занимава с търговия на скъпи часовници, но всъщност помага на по-старшия си съучастник Макой да върши измами. По време на кавгата, Джеймс заплашва да издаде Макой и Едуард на полицията. Става сбиване, при което Макой иска да простреля Джеймс, но случайно улучва Едуард.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]