Народна демократична република Йемен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Знаме
Разположение
Герб

Народна демократична република Йемен, по-често наричана Южен Йемен, е бивша държава в южния край на Арабския полуостров.

Съществувала е от 30 ноември 1967 г. до 22 май 1990 г. До 30 ноември 1970 г. се е наричала Народна република Южен Йемен. На 22 май 1990 г. се обединява с Йеменската арабска република (Северен Йемен) в Република Йемен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Интересите на Великобритания в този регион датират още от времето на Наполеоновите войни. Те завземат Аден, Цейлон и Южна Африка, за да се противопоставят на разпространението на френското влияние. Местните са недоволни от британското управление, в резултат на което възниква партизанско движение. През октомври 1967 г. почти цялата територия на Южен Йемен се намира в ръцете на патриотите. При тези условия британските управляващи кръгове са принудени да започнат преговори с представителите на Националния фронт. На 29 ноември 1967 г. и последният британски войник напуска територията на Южен Йемен, а на следващия ден 30 ноември 1967 г. е провъзгласено създаването на Народна република Южен Йемен.

Младата република от първия ден на своето съществуване се сблъсква с редица сериозни трудности – закриването на Суецкия канал, около 200 000 хиляди безработни, заети преди това в британската администрация, липса на единство в редовете на Националния фронт. Съществуването на новата държава е под заплаха, за което способстват дейността на дясното крило на републиканците от Северен Йемен, режимът на Саудитска Арабия. САЩ и Великобритания също смятат, че техните интереси в региона са заплашени.

Новото правителство си поставя като най-важна задача да се преодолее бедността, социалното неравенство и да се поведе държавата по нов път на развитие. В своето първо официално обръщение президентът Кахтан аш Шааби обявява началото на социалистическата революция, заявявайки, че ще поддържа политика на позитивен неутралитет в отношенията със Северен Йемен и че ще поддържа революционното движение в Палестина и страните от Персийския залив.

На 30 ноември 1970 г. Народна република Южен Йемен се преименува на Народна демократична република Йемен. Следват години на ожесточена борба между привърженици на различни идеи и партии, което коства около 10 хиляди човешки живота. Около 60 хиляди души емигрират към Северен Йемен.

Административно деление на НДР Йемен

На 22 май 1990 г. 2-те йеменски държави се обединяват в Република Йемен.

Административно-териториално деление[редактиране | редактиране на кода]

Южен Йемен е разделен на 6 области (мухафази):

  • I. Аден
  • II. Лахдж
  • III. Абаян
  • IV. Шабва
  • V. Хадрамаут
  • VI. Махра