Наръчник на интелигентната жена по социализъм и капитализъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Наръчник на интелигентната жена по социализъм и капитализъм
The Intelligent Woman's Guide to Socialism and Capitalism
АвторДжордж Бърнард Шоу
Първо издание
Великобритания
Оригинален езиканглийски

„Наръчник на интелигентната жена по социализъм и капитализъм (на английски: The Intelligent Woman's Guide to Socialism and Capitalism) е книга на ирландско-британския писател Джордж Бърнард Шоу.

Написана е през 1928 година и е преиздадена като първата книга от поредицата „Пеликани“ (Pelicans) на издателство Penguin Books през 1937 г. Обложката с подвързията за първите британско и американско издания е дело на британския художник Ерик Кенингтън (Eric Kennington).

Алън Лейн (Allen Lane), основателят на Penguin Books, искал да създаде поредицата „Пеликани“, като желаел да я открие именно с тази книга. Бърнард Шоу, позовавайки се на факта, че е изминало десетилетие от първото издание, му писал, че заглавието следва да се промени на „Наръчник на интелигентната жена по социализъм, капитализъм, съветизъм и фашизъм (The Intelligent Woman's Guide to Socialism, Capitalism, Sovietism, and Fascism). Така творбата на Б. Шоу с новото заглавие открива поредицата „Пеликани“, излизайки в 2 тома с мека подвързия през 1937 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Intelligent Woman's Guide to Socialism and Capitalism в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​