Направо към съдържанието

Нахичеван

Вижте пояснителната страница за други значения на Нахичеван.

Нахичеван
Naxçıvan
— град —
      
Герб
39.2089° с. ш. 45.4122° и. д.
Нахичеван
Страна Азербайджан
РепубликаНахичеванска автономна република
Район
Площ15 km²
Надм. височина873 m
Население95 100 души[1][2][3] (2016 г.)
Основаване1500 г. пр.н.е.
Първо споменаванеII век
Пощенски кодAZ 7000
МПС код70, 85
Официален сайтwww.nakhchivan.az
Нахичеван в Общомедия

Нахичеван (на азербайджански: ناخجیوان, Naxçıvan [Нахчъван], на арменски: Նախիջևան) е град в Азербайджан, столица на Нахичеванската автономна република.

Разположен е на десния бряг на река Нахичевачай (приток на Аракс). Той е пътен и железопътен възел по линията ЕреванБаку. Градът има летище.

Основан е през VI век пр.н.е. От II век пр.н.е. до V век е в царство Велика Армения. През V – VII век е в състава на Марзпанска Армения, след което е в провинция Армения на Арабския халифат. Градът е в Багратидска Армения от 885 г.

Още през VIII – X век Нахичеван е голям търговско-занаятчийски център. През X век е седалище на султана на селджуките, а през XII век – столица на държавата на Илдегизидите.

Разоряван е от монголите (XIII век), от Тамерлан (края на XIV век), персите (началото на XVII век).

В края на XVIII и началото на XIX век е столица на Нахичеванското ханство, присъединено по-късно към Русия с Туркманчайския мирен договор от 1828 г. От 1849 г. е център на Нахичевански уезд на Ериванска губерния.

През юни 1918 г. градът първо е окупиран от турски войски, с чиято подкрепа е обявена Аракската република, а след това през ноември 1918 г. ги сменят британци. В града влиза полк от 11-а червена армия на 28 юли 1920 г.

От 9 февруари 1924 г. е столица на Нахичеванската автономна съветска социалистическа република.

В Нахичевани има сгради от XII – XIV век, културно-историческо наследство от местната архитектурна школа начело с Аджеми Нахчивани (мавзолеите на Юсуф, син на Кусейир, и Момине-хатун). Запазени са крепост (X – XIV век), комплекс от джамии и мавзолеи (XVIII век), джамия (XIX век).