Национален медал на САЩ в областта на технологиите и иновациите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
National Medal of Technology and Innovation
Национален медал в областта на технологиите и иновациите
Държава САЩ
National Medal of Technology and Innovation
Национален медал в областта на технологиите и иновациите
в Общомедия

Национален медал в областта на технологиите и иновациите (на английски: National Medal of Technology and Innovation; до 2007 г. се е нарича National Medal of Technology – Национален медал в областта на технологиите[1]) е американска държавна награда „за значителен принос към националното икономическо, екологично и обществено благосъстояние, направен чрез развитието и комерсиализацията на технологична продукция, технологични процеси и концепции, чрез технологични иновации и развитие на националната технологична работна сила“[1].

Медалът може да се връчва на конкретен човек, на група хора (не повече от 4 души), на търговска организация (компания) или на отдел в компания[1]. Медалът се присъжда само на американски граждани и на американски компании (т.е. на компании, не по-малко от 50% от акциите или активите на които принадлежат на граждани на САЩ). Медалът се присъжда от президента на САЩ по препоръка на специален комитет и на Секретаря на Министерството на търговията, и е на-висшата американска награда за принос в прогреса на технологиите. За периода от 1985 до 2008 г. медалът е връчен на 161 души и 26 компании и отдела, тоест присъждат се средно около 8 медала годишно[2].

През 1990 г. с медала е награден и Джон Атанасов – за изобретяването на компютъра „Атанасов-Бери“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в The National Medal of Technology and Innovation // United States Patent and Trademark Office (USPTO). Архивиран от оригинала на 12 март 2012. Посетен на 21 април 2017. (на английски)
  2. The National Medal of Technology and Innovation Recipients – ръчно преброяване на броя на лауреатите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]