Компютър на Атанасов-Бери

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Копие от 1997 г. на компютъра Атанасов-Бери в Центъра Дъръм, Щатски университет на Айова.

Компютърът на Атанасов-Бери (превод на английското Atanasoff-Berry Computer, съкращавано ABC), въпреки че не е програмируем,[1] е първият електронен цифров компютър,[2] предшественик на ENIAC. АВС е създаден в периода от 1939 до 1941 г. от Джон Атанасов и Клифърд Бери.

Идея[редактиране | редактиране на кода]

Създаването на АВС е било наложено от ежедневната необходимост на Джон Атанасов да решава системи от линейни уравнения. Самият той е работил към катедра физика на Iowa State College, където редовно му се е налагало да се справя с подобни системи. АВС е бил проектиран и създаден, така че да може едновременно да решава системи с максимум 30 уравнения (една доста сериозна изчислителна мощ за тогавашните времена!).

Изпълнение[редактиране | редактиране на кода]

В ABC изчислителните операции се осъществяват в среда от електронни компоненти, а оперативната памет е осъществена с кондензатори. Организацията на изчислителния процес е на базата на двоична система, като се използват елементи, които реализират логическите функции конюнкция, дизюнкция и отрицание. Компютърът има около 300 електронни лампи.

Легенда[редактиране | редактиране на кода]

Когато университетът предприема преустройство на мазето, където бил съхраняван оригиналният компютър АВС, той бил разглобен, всички негови части изхвърлени и така оригиналът бил загубен. През 1997 екип от учени от Ames Laboratory (която се намира в Iowa State campus) завършили проект по изработването на работещо копие на компютъра на Джон Атанасов. Цената на проекта била $350 000. Това действащо копие опровергава съмненията относно способността на АВС да изпълнява задачите, за които е бил създаден. Сега копието на АВС е разположено като експонат във фоайето на Центъра за изчислителна техника и комуникации Дърам в Щатския университет на Айова.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Encyclopedia of Computer Science. second. New York, Petrocelli/Charter, 1976. ISBN 0-88405-321-0. с. 488–489.
  2. The First Electronic Computer By Arthur W. Burks