ENIAC

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
ENIAC във Филаделфия, Пенсилвания

ENIAC е абревиатура от Electronic Numerical Integrator and Computer и е името на първата електронна цифрова електронноизчислителна машина (компютър), която може да се препрограмира (но все още не съхранява програмата си в паметта, т.е. не е програмируем компютър) и може да реши голям брой разнообразни изчислителни задачи. Построена е по време на Втората световна война с първоначална цел да изчислява балистични таблици за нуждите на американската армия.[1] Конструиран е през 1945 г. от американците Джон Мокли и Дж. Проспър Екърт-младши.

Изработването на компютъра е възложено на университета на Пенсилвания през 1943 г. През февруари 1946 г. Джон Моукли и Преспър Екърт завършват работата по проекта. Цената на разработката е почти половин милион долара. Машината е спряна през ноември 1946 година за обновяване на паметта и следващата година е преместена на изпитателен полигон в Абърдийн, Mериленд. Използва се до октомври 1955-та.

Машината тежи 30 тона. В сравнение с днешните стандарти размерите ѝ са гигантски. Тя заема площ от 170 m2 и консумира 150 kW електроенергия. Въвеждането на данни става с четец на перфокарти, а изходът – чрез перфоратор на карти, и двата производство на IBM[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Асенова, П. и колектив. Работа с компютри във фирмите, учебник за специалност „Сътрудник в дребния и средния бизнес“, ИК „Призма“, София, 2001.
  2. ENIAC. // Тематично приложение. PC WORLD, 24 септември 2007. Посетен на 24.1.2015.

Източници[редактиране | редактиране на кода]