Национален парк Игуасу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Национален парк Игуасу
Parque nacional Iguazú
-25.5181° с. ш. -54.1333° и. д.
Местоположение в Аржентина
МестоположениеМисионес, Аржентина
Най-близък градПуерто Игуасу
Координати25°37′ ю. ш. 54°20′ з. д. / 25.616667° ю. ш. 54.333333° з. д.
Площ677 km²
Създаден1934 г.
Посетители1,5 милиона
Уебсайтiguazuargentina.com
Обект на ЮНЕСКО
Име в регистъраIguazu National Park
РегионЛатинска Америка и Карибите
ДържаваАржентина
Типприродно наследство
Критерииvii, x
Вписване1984 (8-а сесия)
Национален парк Игуасу в Общомедия

Национален парк Игуасу (на испански: Parque nacional Iguazú) е национален парк в Аржентина, департамента Игуасу, в северната част на провинция Мисионес и заема площ от 550 km².

В центъра на резервата в полукръг е разположен водопад с височина от 80 m и диаметър от 2700 m. Той се намира на базалтова отсечка, която се простира по границата между Аржентина и Бразилия. Съставен от множество стръмни водопади, които образуват огромни струи вода, този водопад е един от най-грандиозните в света[1]

В допълнение към природната красота, Национален парк Игуасу представлява значителен остатък от Атлантическата гора, една от най-застрашените територии за опазване. Тези гори обхващащат големи части от бреговете на Бразилия и Северна Аржентина и Уругвай, както и източен Парагвай. Национален парк Игуасу е заобиколен от субтропична гора, която приютява над 2000 растителни и животински вида, като същевременно е убежище за типичния див свят от този регион: тапири, гигантски мравояди, червени ревачи, оцелоти, ягуари и каймани.

Национален парк Игуасу е създаден през 1934 г. и заедно с Игуасу в Бразилия, е сред най-красивите природни забележителности в света, благодарение на своите масивни водопади. Река Игуасу формира голяма извивка във формата на подкова в сърцето на двата парка и представлява международната граница между Аржентина и Бразилия.

И двата обекта са включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1984 г.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]