Национална сигурност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мерки за сигурност, взети за да предпазят Уестминстърския дворец в Лондон, Великобритания. Тези солидни блокове бетон са проектирани да предпазят от кола-бомба или друго средство, което да се вреже в сградата.

Националната сигурност са мерките, предприети от една държава, за да осигури своето оцеляване и безопасност. Националната сигурност включва спирането на нападения — отвътре (вътрешни) и отвън (външни), както и закрилата и благосъстоянието на гражданите.

Единствената легална дефиниция за Национална сигурност в българското законодателство е визирана в ЗЗКИ (Закон за защита на класифицираната информация) в Пар.1 т.13 от Допълнителните разпоредби. Дефиницията гласи следното:"Национална сигурност е състояние на обществото и държавата, при което са защитени основните права и свободи на човека и гражданина, териториалната цялост, независимостта и суверинитетът на страната и е гарантирано демократичното функциониране на държавата и гражданските институции, в резултат на което нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива."

Единственият акт върху който почива и се изгражда националната сигурност е Концепцията за национална сигурност, приета с решение на 38 НС от 16 април 1998 г. (ДВ, бр. 46/22.04.1998 г.).

Мерките, предприети за да се осигури националната сигурност, включват:

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]