Нзерекоре

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Нзерекоре
Nzérékoré
Гледка към Нзерекоре

Гледка към Нзерекоре
7.75° с. ш. -8.8167° и. д.
Нзерекоре
Страна Гвинея
РегионНзерекоре
Надм. височина560[1] m
Население280 256 души (2012)
Нзерекоре в Общомедия

Нзерекоре (на френски: Nzérékoré или N'Zérékoré) е най-големият град в Горска Гвинея (Guinée forestière), регион в Гвинея. Нзерекоре е столица на едноименния административен регион и център на едноименната префектура. Освен префектурата Нзерекоре, административният район обхваща и префектурите Масента, Гекеду, Бейла, Лола и Йому. Нзерекоре е вторият по население град в Гвинея след Конакри и малко преди Гекеду и Канкан.

През 1911 г. градът е център на брожения срещу френската колониална власт.

География[редактиране | редактиране на кода]

Местоположение и площ[редактиране | редактиране на кода]

Нзерекоре се разпростира на площ от 47,3 km2. Намира се на 39 km от префектурата Нзерекоре-Лола, на 62 km от префектурата Нзерекоре-Йому, на 125 km от Нзерекоре-Бейла и на 135 km от Нзерекоре-Масента.

Релеф[редактиране | редактиране на кода]

Релефът е хълмист и със средна надморска височина от 480 m. Платото се характеризира с гнайсови и кварцови възвишения. В Нзерекоре се намират три възвишения: Гьотьо (450 m), Хононье и Куелейе (350 m).

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът е субекваториално-планински. Съществуват две годишни времена: сух период (декември-февруари) и дъждовен период (март-ноември).

Хидрография[редактиране | редактиране на кода]

Главният водоем на Нзерекоре е река Тиле. В града съществуват около 23 езерца (marigots), типични за тази част на Африка.

Историческа справка[редактиране | редактиране на кода]

Населението на града нараства рязко след Втората световна война, тъй като в този период градът се превръща в административен и търговски център на Горска Гвинея. В Нзерекоре са изградени дъскорезница и завод за шперплат, които подпомагат местната икономика. В близост до града са намерени богати залежи на желязна руда.

Градът се намира в близост до границите с Кот д'Ивоар и Либерия. През 90-те години на XX в. и в началото на новото хилядолетие градът е разтърсен от Първата и Втората гражданска война в Либерия. Много бежанци от Либерия се настаняват в Нзерекоре. Бежанци прииждат и от Кот д'Ивоар. Населението достига почти 300 000 души.

Население[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 г. населението на Нзерекоре е било 224 791 души, а през 1996 г. е било само 107 329. Средното годишно увеличение на населението в периода между двете преброявания е от 6,35 %.

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът бива заселен през XVI и XVII в.: Тогава започва преселването на етническите групи Герзе и Мано. Около 1700 г. тези етнически групи са повлияни от преселилия се от север народ Кониаке, а един век по-късно Герзе вече се заселват окончателно в региона.

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Населението на Нзерекоре се състои от различни етнически групи: Герзе и Мано (автохтонно население), Кониаке, както и голяма общност от Фулбе. Други представени етнически групи са Тома, Киси и Сусу. В Нзерекоре живеят и граждани на съседните африкански държави, като сред тях има и политически бежанци от Сиера Леоне и Либерия.

Административно деление[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разделен на 34 квартала и 100 сектора.

Пътна инфраструктура[редактиране | редактиране на кода]

Нзерекоре разполага с 95 km пътища, от които 25 km са асфалтирани.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Земеделие[редактиране | редактиране на кода]

В Нзерекоре се отглеждат разнообразни земеделски култури: ориз, царевица, маниока, сладък картоф, таро, култури за износ като кафе, какао, кола и палмово масло, както и марули, домати, бамя, краставици и патладжани.

Скотовъдство[редактиране | редактиране на кода]

В Нзерекоре се развива овцевъдство, свиневъдство и козевъдство, а говеждото месо се набавя от съседните префектури.

Малки и средни предприятия[редактиране | редактиране на кода]

В Нзерекоре съществуват множество малки и средни предприятия, най-вече в сферата на шивачеството, фризьорството, дърводелството, монтьорството, бояджийството, пекарството, клането на животни и тапицерството. В града се намират и три пазара: Централният пазар, пазарът Мохому и пазарът Дорота. Пазарният ден в Нзерекоре е сряда.

Известни личности[редактиране | редактиране на кода]

  • капитан Муса Дадис Камара, самопровъзгласил се през 2008 г. президент на Гвинея, родом из едно от близките до Нзерекоре села.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Nzérékoré в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​