Никола Диклич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Никола Диклич
хърватски музикант
Роден
Починал
21 март 1964 г. (73 г.)
Музикална кариера
Инструментиакордеон

Никола (Никица) Диклич е хърватски и български музикант, преподавател и общественик, етнически сърбин.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в гр. Хърватска Костайница (днес в Хърватия) на 28 ноември 1890 г. Зрението си губи на 10-годишна възраст при злополука.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

След завършване на училище за слепи в Загреб завършва Загребската консерватория със специалност Пиано. Не го допускат до заключителен изпит, защото като сляп не може да пише ноти на плоско-печатно писмо. Не му дават и диплом за завършено висше музикално образование[1].

Работа[редактиране | редактиране на кода]

Работи като музикант (акордеон, пиано) с оркестър в Словакия, Румъния и Бесарабия.

В началото на 1915 г. пристига в България като пътуващ музикант. Свири в най-реномираните заведения в София. Опознава българския фолклор и композира китка за оркестър[2]. Назначаван е за преподавател по музика в Държавното музикално училище, Софийското девическо педагогическо училище и Държавния институт за слепи.

Той е първият председател[3] на създаденото Дружество на българските слепи от 1921 до 1925 г. Веднага след своето учредяване Дружеството на българските слепи постига сериозни успехи както в оранизационно отношение, така и при грижите за професионалната реализация на своите невиждащи членове. До голяма степен успехите се дължат и на немаловажния факт, че тогавашният министър на земеделието Александър Оббов е кум на председателя Никола Диклич.

През октомври 1925 г. Диклич напуска България и заминава за Югославия. От 1945 г. до края на живота си е директор на Музикалното училище в Карловац, Хърватия.

Със съпругата му (българка от Плевен) Бина имат 2 деца – 2 момичета и момче. Никола Диклич умира в Задар, Югославия на 21 март 1964 г.[4]

Външни препратки и източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пеев, 2005
  2. Манов, К., „Началото“, сп. „Зари“, 1995, кн. 4
  3. sotirof.dir.bg, архив на оригинала от 20 декември 2007, https://web.archive.org/web/20071220030121/http://www.sotirof.dir.bg/s-preds.html, посетен на 15 март 2008 
  4. Пеев, 2005
Тази статия се основава на материал от sotirof.dir.bg[неработеща препратка], използван с разрешение.