Николай Караджа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Никола Караджа)
Николай Караджа
владетел на Влашко
Роден
1737 г.
Починал
1784 г. (47 г.)
Управление
Период15 януари 178217 юли 1783

Николай Караджа, в зависимост от националната историография срещан и с името Никола/Николае/Николаос Караджа, е влашки господар непосредствено след първото господарстване на Александър Ипсиланти Стария. Внук на Деметрие Караджа († 1737) и Зафира Росети или Русет – дъщеря на Антон Росети, молдовски господар (1675 – 1678) и по тази линия сродник и на влашкия господар Маноле Русет. По бащина линия принадлежи към известната фанариотска фамилия Караджа[1], чийто родови корени са претендирани още по времето на Комнините като споменати от Ана Комнина в „Алексиадата“.

Управление[редактиране | редактиране на кода]

Преди да поеме властта над Влашко, Николай е велик драгоман на Високата порта (1777 – 1782). Начело на Влашко въвежда нов данък от 10 пиастра, който впоследствие е намелен на 6 пиастра, но възбужда огромно недоволство сред местното население и болярство. Данъкът е продиктуван от обещанието му да се „отблагодари“ за господарстването над Влашко на султана. В крайна сметка това му коства и високия пост близо година след налагането на данъчния налог. Местенето на неговото семейство и антураж от Константинопол в Букурещ му струва 600 000 пиастра, които Николай Караджа изисква от османската хазна със задължението да ги възстанови. Семейството му не е особено заможно.

На 6 септември 1782 г. получава султански ферман да подсигури доставката за Константинопол на есенната пшеница от Влашко. Реколтата е лоша, което го принуждава да премине към реквизиции, както и да закупи нужното количество от съседна Трансилвания.

Краткото му управление на Влашко е запомнено от въвеждането за първи път за влашките поданици на паспорти; откриването на руски консулства в Букурещ и в Яш (съседна Молдова); въвеждането на обществена санитарно-хигиенна служба и контрол в страната и по границите, както и от мерките му за изземване на оръжието на населението.

Потомство[редактиране | редактиране на кода]

Синът му Йоан също е влашки господар, а дъщерите му се сродяват с фамилията Маврокордато – Замфира се жени за молдовския господар Александър II Маврокордат, а Смарагда е съпруга на Николас Маврокордато и майка на известния гръцки политик и основател на английската партия Александрос Маврокордатос.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. итал. Caragea

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Nicolas Caradja в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​