Никола Якимов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Disambig.svg Тази статия е за българския търговец в Скопие. За българския общественик от Прилеп вижте Никола Дейков.

Никола Якимов
български търговец
Роден
Починал
Плик с фирмата на Никола Якимов

Никола П. Якимов е български търговец и общественик, деец на Българските акционни комитети.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в кратовското село Шлегово, тогава в Османската империя. Установява се в Скопие и развива търговска дейност, като се занимава с кожарство. В 1941 година е избран за член на Централния комитет на Българските акционни комитети в Скопие.[1]

В 1942 година основава Работилница за преработка на ситни кожи в Скопие. В 1946 година работилницата е конфискувана от комунистическата власт след арестуването на Якимов по обвинения за недеклариране на кожарски стоки.[2] Впоследствие Якимов емигрира в България и се заселва в София, като взима със себе си и племенника си, бъдещият футболист Димитър Якимов.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Минчев, Димитър. Българските акционни комитети в Македония – 1941 г.. София, Македонски научен институт, 1995. с. 88.
  2. Благоев, Борислав. Монографски материјали за рагањето и развитокот на индустријата во Македонија, Македонска академија на науките и уметностите, Скопје, 1979, стр. 48.
  3. Банов, Георги. Димитър Якимов: Ди Стефано ме призна, а в България – никой. // „24 часа“, 28 януари 2012 г. Посетен на 16 март 2019 г.