Николето да Торино

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николето да Торино
трубадур
Роден
13 век
Починал
13 век
Николето да Торино в Общомедия

Николето да Торино (на италиански: Nicoletto da Torino, на окситански: Nic(c)olet de Turin или Nicolez de Turrin; док. първа половина на XIII век), е пиемонтски менестрел и трубадур, вероятно от Торино, макар че според някои става въпрос за баща му.

Тенсона на Николето да Торино и Жан д'Обюсон. С главно E в центъра на страницата започва стихът En Nicolet

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Запазени са три негови тенсони с Жан д'Обюсон, Фоке дьо Роман и Юк дьо Сен Серк.

Николето вероятно е същият „Николет“, която се появява в списъка на жонгльорите в Li fol e.il put e.il filolсервентеза от Аймерик дьо Пегиян, написана в двора на Маласпина, вероятно през 1220 г. или някъде там. Хронологично подобна идентификация може да се основава на останалите творби на Николето и съдържащите се в тях препратки. Въз основа на тенсона-та си с Фоке Николето очевидно е пътувал до Бургундия, където намира „груби“ хора и така се връща в Италия в двора на Биандрате.

Николето също разменя песни с Юк дьо Сен Серк, оплаквайки се, че Аделаида от Видалиана (сега Виадана) не е била посрещната с толкова почести, колкото Донела от Бреша и Селваджа (може би Селваджа д'Аурамала, дъщеря на Корадо I Маласпина). Тази тенсона обикновено се датира около 1225 г. , когато Селваджа, както се оказва, е била в разцвета на младостта си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Nicoletto da Torino в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​