Нова България (1876 – 1877)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Нова България (вестник))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Нова България.

Нова България
Информация

„Нова България – вестник политически и книжевни“ е български вестник, издаван в Букурещ, Румъния, в периода май 1876 - април 1877 година.

Това е последното периодично издание, замислено и издавано от Христо Ботев. Под редакцията на Ботев е публикуван брой № 1 (от 5 май 1876 година. След Ботев негов редактор става Рашко Блъсков с псевдоним Р. И. Белобрадов до брой № 52. От брой № 53 до последния брой № 75, „Нова България“ е редактиран от Стефан Стамболов.

Вестникът си поставя за цел да отразява основните тенденции в емигрантските политически среди, като оказва осезаема поддръжка на революционерите-демократи. Още в първия брой вестникът се афишира като „политически и книжевни“. Това определя и неговата тематична насоченост. Информацията във вестника е с широк обхват на вече посочената проблематика. Преобладаващата част от основните статии във всички броеве е с информативна, анализаторска по своята същност насоченост. Те засягат предимно проблеми с национално значение, като се имат предвид изключително политиката на Великите сили спрямо Османската империя в контекста на Източния въпрос, а също така и неврологичните точки на Балканите, където се очаква ескалация на националните съпротивителни сили срещу империята. В броевете намират място и съобщения за благотворителната и духовно-културната дейност на някои среди от българската емигрантска интелигенция в Румъния. Вестникът е предназначен за широки кръгове читатели от България и Румъния.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Литература“         Портал „Литература          Портал „Румъния“         Портал „Румъния          Портал „История на България“         Портал „История на България