Нова България (1876)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Нова България (вестник))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Нова България.

"Нова България – вестник политически и книжевни" български вестник, основан и издаван в Букурещ, днешна Румъния. Вестникът се издава в периода май 1876 - април 1877 г.

Това е последното периодично издание, замислено и издавано от Христо Ботев. Под редакцията на Ботев е публикуван бр.1 (от 5 май 1876 г.). След Ботев негов редактор става Рашко Блъсков (с псевдоним Р. И. Белобрадов) - до бр. 52. От бр.53 до края (бр. 75), "Нова България" е редактиран от Стефан Стамболов.

Вестник “Нова България” си поставя за цел да отразява основните тенденции в емигрантските политически среди, като оказва осезаема поддръжка на революционерите-демократи. Още в първия брой вестникът се афишира като “политически и книжовни”. Това определя и неговата тематична насоченост. Информацията във вестника е с широк обхват на вече посочената проблематика. Преобладаващата част от основните статии във всички броеве е с информативна, анализаторска по своята същност насоченост. Те засягат предимно проблеми с национално значение, като се имат предвид изключително политиката на Великите сили спрямо Турция в контекста на т.нар. Източен въпрос, а също така и неврологичните точки на Балканите, където се очаква ескалация на националните съпротивителни сили срещу Османската империя. В броевете намират място и съобщения за благотворителната и духовно-културната дейност на някои среди от българската емигрантска интелигенция в Румъния. Вестникът е предназначен за широки кръгове читатели от България и Влашко.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]