Нов световен ред (конспиративна теория)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Всевиждащото око, според теориите – доказателство за присъствието на масоните в правителството на САЩ

Нов световен ред (известна с английското наименование New World Order, NWO) е конспиративна теория, според която световните събития се управляват задкулисно от малка група хора, „световният елит“ (масоните, кралските фамилии, клубът „Билдерберг“, Комитет 300, Ротшилд, Рокфелер. и пр.), които целят създаването на световно правителство и негово тоталитарно управление.

Обща тема на конспирациите за NWO е съществуването на таен световен елит, който влияе върху някои събития (обществени, политически, религиозни, исторически, дори природни), и те виждат в тях не естествения ход на събитията, а пръста на „могъщи организации“. Според конспиративната теория целта е установяване на авторитарно световно управление и съответно заличаването на суверените държави. В това число политически и финансови събития се спекулира, че са оркестрирани от скрити организации. В този ред множество исторически и настоящи събития се разглеждат като повлияни по този начин, или дори дирижирани, с подозрението за тайни политически сбирки и процеси на вземане на решение.

Ежегодно по цял свят се появяват стотици книги, които се опитват да докажат или прокламират съществуването на световен заговор, но до 2002 г. основният източник на тези конспиративни теории са крайно-десните антиправителствени групи в САЩ и ултра-християните [1], които са загрижени за последните времена и появата на Антихриста.

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]