Норт Туин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на остров Акимиски и разположения на североизток от него остров Норт Туин

Остров Норт Туин (на английски: North Twin Island) е 83-тият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 157 км2, която му отрежда 126-о място сред островите на Канада. Макар островът да се намира на стотици километри южно от архипелага, административно принадлежи към канадската територия Нунавут и затова е включен в Канадския арктичен архипелаг. Ненаселен.

Островът се намира в централната част на залива Джеймс (южната част на Хъдсъновия залив), като отстои на 55 км западно от п-ов Лабрадор и на също толкова километра североизточно от големия остров Акимиски. На 9,5 км на югоизток е по-малкият остров Саут Туин.

Бреговата му линия с дължина 58 км е много слабо разчленена, в голямата си част блатиста и труднодостъпна. Остров Норт Туин има издължена форма от север на юг с дължина 18,5 км, а максималната му ширина е 9 км.

Релефът е равнинен с максимална височина от 50 м в източната част. Островът е изпъстрен с множество малки езера, блата и мочурища, които предоставят идеални условия през пролетта и есента като промеждутъчна база за почивка на стотици хиляди прелетни птици.

Норт Туин е открит през месец септември 1610 г. от английския полярен мореплавател Хенри Хъдсън, който по време на това плаване намира смъртта си в този район.

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „North Twin Island“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.