Обикновена кръсточовка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Обикновена кръсточовка
Loxia curvirostra -Karwendel mountains, Austria.jpg
Обикновена кръсточовка
Red Crossbill (Female).jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Passeriformes Врабчоподобни
семейство: Fringillidae Чинкови
род: Loxia Кръсточовки
вид: Loxia
curvirostra
Обикновена
кръсточовка
Научно наименование
Уикивидове Loxia curvirostra
Linnaeus, 1758 г.
Обикновена кръсточовка в Общомедия
Loxia curvirostra

Обикновената кръсточовка (Loxia curvirostra) е птица малко по-едра от обикновеното врабче, която обитава повсеместно залесените с иглолистни гори части на планините в България.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Дължина на тялото: 15–17 см. Името си носи от кръстосания клюн, който служи за разтваряне на шишарки. Има добре изразен полов и възрастов диморфизъм. Мъжките са с червено обагрено тяло и кафяво-зеленикави криле. Женските са по-скоро с жълто-зеленикаво оперение по тялото и по-тъмни криле. Младите са сивокафяви с надлъжни петна. Човката е масивна със закривени връхчета, които се кръстосват. Ако птицата бъде гледана в неволя и при липсата на храна, в която да износва връхчетата на човката, те се удължават и могат да достигнат значителни размери.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Кръсточовките са спокойни и любопитни птици. В неволя поведението им напомня на това на папагалите. В клетката се придвижват, катерейки се с крака и захващайки се с клюн, като често са надолу с главата.

Основната храна на кръсточовката е еднообразна — различни видове семена на иглолистни дървета, буков жълъд, слънчоглед, дървесни пъпки, рядко насекоми. Със специално конструираната си човка птицата лесно отваря и измъква семената от шишарките. След като са минали през човката ѝ шишарките изглеждат доста "рошави" – със смачкани и развлакнени люспи. Този тип "повредени шишарки" са типични за местообиталището на кръсточовките. С начина си на хранене спомага за разпространението на иглолистните дървета.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Кръсточовката се размножава два пъти годишно — края на февруари и началото на лятото. Зимното гнездо е масивно, добре тапицирано с мъх, лишеи, перца. Лятното е с по-лека конструкция. По време на мътенето мъжкия храни женската в гнездо

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Кръсточовката има чашковидно гнездо с дебели стени. През лятото гнезди по по-високите части на дървото, а през зимата по по-ниските. На територията на България е защитен вид.