Обикновена кукувица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Кукувица.

Обикновена кукувица
Cuculus canorus vogelartinfo chris romeiks CHR0791 cropped.jpg
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Кукувицоподобни (Cuculiformes)
семейство:Кукувицови (Cuculidae)
род:Кукувици (Cuculus)
вид:Обикновена кукувица (C. canorus)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Distribution of Cuculus canorus.PNG
Обикновена кукувица в Общомедия
[ редактиране ]

Обикновената кукувица (Cuculus canorus) е птица от семейство Кукувицови (Cuculidae). Освен нея, в България от това семейство се среща и много по-редкия вид Качулата кукувица (според "Червената книга на България" - със статут на критично застрашен вид, към 2012 г.).

Обикновената кукувица има относително дълга опашка, пепеляво сива горна част на тялото, и оперение на гърдите и корема в белезникави цветове с тъмни препаски. На големина е приблизително, колкото гълъб, но трудно се забелязва породи потайния си нрав. Обикновено се крие, сред дърветата (по-скоро горска и в малко случаи - полска птица) и лети рядко, закратко и бързо. Характерен за вида е любовният призив на мъжките, който звучи като „ку –куу, ку –куу“. Поради особеностите на своето размножаване, кукувиците се стремят да постигнат оплождане още в началото на пролетта, което е в основата на схващането, че този сигнал е сигурен признак, че сезонът е настъпил в Европа. В България се завръщат от африканските савани, където зимуват, обикновено около 10 април.

Предпочитана храна на тези птици са насекомите и особено - косматите гъсеници, които са отбягвани от другите пернати, което я прави важен фактор за екологическото равновесие на континента.

Не всички видове кукувици имат размножителното поведение на обикновените кукувици - някои като бягащите кукувици или южноамериканският вид гуира изграждат собствени гнезда по земята или сред растителността. Други видове от семейство Кукувицови са гнездови паразити, стремящи се да снесат възможно най-голям брой яйца, и този е един тях (също така и качулатата кукувица паразитира в чужди гнезда, но само подяжда, често до смърт, малките на гостоприемника си, без непосредствено да ги убива). Вследствие на специфичното си приспособяване кукувиците имат много широко разпространение и въобще стабилни популации, но зависят от благоденствието на използваните от тях за размножаването им видове. Обикновените кукувици снасят яйцата си в гнездата на други птици, понякога - изхвърляйки преди това част от техните. Тя има способността да оформят своите така, че да приличат по големина и външен вид на тези на птицата-гостоприемник. Малкото ѝ се излюпва обикновено първо в чуждото гнездо – например на ливадна бъбрица, или сивогуша завирушка, червеношийка, врабче или коприварче - благодарение на усилията на измамената да го отглежда птичка и скоро избутва извън гнездото другите яйца или междувременно излюпилите се пиленца. Впоследствие малкото кукувиче израства под грижите на гостоприемника и дълго бива хранено от често много по-дребната от него птичка, която го възприема като свое собствено.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cuculus canorus (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)