Обикновена кукувица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вижте пояснителната страница за други значения на Кукувица.
Обикновена кукувица
Cuculus canorus vogelartinfo chris romeiks CHR0791 cropped.jpg
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Кукувицоподобни (Cuculiformes)
семейство:Кукувицови (Cuculidae)
род:Кукувици (Cuculus)
вид:Обикновена кукувица (C. canorus)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Разпространение
Distribution of Cuculus canorus.PNG
Обикновена кукувица в Общомедия
[ редактиране ]

Обикновената кукувица (Cuculus canorus) е птица от семейство Кукувицови (Cuculidae).

Кукувицата е с големината на гълъб и доста дълга опашка, с пепеляво сива горна част на тялото, а гърдите и корема са белезникави с тъмни препаски. Най-вероятно ще я видите като тъмна птица, която преминава доста бързо над откритите площи между дърветата. Вероятно вече сте чували как кукувицата се обажда с характерното „ку –куу, ку –куу“. Това е била мъжка кукувица, която показва своето присъствие и търси женска.

'Кукувиците' са близки до семейство врабчови. Много от тях снасят яйцата си в гнездата на други птици. Най-известният пример е европейската обикновена кукувица. Малкото ѝ, което се излюпва в гнездото на другата птица, изхвърля навън всички останали. Но някои видове от това семейство (американски кукувици, роудрънърс и др.) сами си изграждат гнездата в дървета, храсти и дори на земята.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

В Европа кукувицата е широко разпространена и е със стабилна популация, въпреки че в Западна Европа и особено на територията на Франция, популацията на вида намалява. Трябва също да помним, че популацията на кукувицата зависи от други птици, които могат да бъдат застрашени.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Повечето кукувици обитават горите, но някои предпочитат по-отворените полета. Предпочитана храна са насекомите и особено косматите гъсеници, които са отбягвани от другите птици.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Кукувиците снасят яйцата си в чужди гнезда, обикновено са на по-малки птици – например на ливадна бъбрица, или сивогуша завирушка, червеношийка или коприварче. Когато женската кукувица намери подходящо гнездо, тя изчаква момент, в който то остава без надзор, изхвърля едно от яйцата и полага своето яйце на неговото място. Тя не се грижи повече за него. Малкото на кукувицата се излюпва по-рано от останалите пиленца в гнездото и има инстинкта да избутва другите яйца навън от гнездото. Женската кукувица се е специализирала да „копира“ цвета на яйцата на птицата – гостоприемник. Понякога птицата – гостоприемник е много по-дребна от кукувицата и „родителят“ на малкото кукувиче трябва да работи много по-усилено, за да изхрани гигантското бебе, мислейки го за свое собствено.

Зимуване[редактиране | редактиране на кода]

Зимните европейски месеци, кукувиците прекарват в африканските савани. В България се завръщат около 10 април. В Европа песента на кукувицата е знак, че е дошла пролетта.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Cuculus canorus (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)