Обсада на Биляр

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обсада на Биляр
Монголско нашествие във Волжка България
Информация
Период1236
МястоБиляр, Волжка България
РезултатУбедителна монголска победа, падане на Волжка България
Страни в конфликта
Монголска империяВолжка България
Командири и лидери
Бату хан
Субетей
Кулкан†
Алтън бек
Алтънчач
Бичман
Хазан†
Сили
100 000-150 000[1]10 000-50 000[2]
Жертви и загуби
неизвестницялото население и защитници
Карта

Обсадата на Биляр е битка за столицата на Волжка България между волжките българи и монголците. Провежда се през есента на 1236 и трае 45 дни. Завършва с тотално унищожение на Биляр и клане на населението му, оценявано на няколко десетки хиляди души.

След битката при завоя на Самара българите възстановяват всички укрепления на Биляр, градът е обграден от 3 11-километрови стени от камък и дърво. Обаче, след като монголците обсаждат града, той издържа на обсадата само 45 дни.

Според материал, намерен при археологически разкопки, се вижда, че градът е опожарен, а неизгорелите останки от населението могат да се намерят из целия Биляр. Разкопките доказват легендите на казанските татари и руските хроники, които пишат, че монголците:

…взяша славный Великий город Болгарьский и избиша оружием от старца и до унаго и до сущаго младенца, и взяша товара множества, а город пожгоша огнем, и всю землю их плениша.

След това монголците унищожават много български градове, но северната част на страната остава недокосната, много от оцелелите се преместват на север и на запад от главните български земи. Страната е анексирана от Златната орда, но съпротивата трае още 40 години.

Няколко години след падането на Биляр българите се опитват да възстановят великия град, но опитът им остава без резултат.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Само ордата на Бату хан
  2. Според Фриар Джулиан

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • ((ru)) История Татарстана, Казань, „ТаРИХ“, 2001.
  • ((ru)) История Татарской АССР, Казань, Татарское книжное издательство, 1980