Направо към съдържанието

Общ пазар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за съвременното понятие. За историческата международна ортанизация вижте Европейска общност.

Пример за единен пазар: Меркосур

Единен пазар е вид търговски блок, който е изграден на базата на митнически съюз с общи политики за регулация на продуктите и свобода на движение за производствените фактори (капитал и трудови ресурси), както и за предприемачеството и услугите.

Целта е да се направи така, че движението на капитал, труд, стоки и услуги между членовете да е максимално улеснено. Физическите (граници), техническите (стандарти) и фискалните (данъци, такси) бариери между страните членки са премахнати в най-голямата възможна степен. Тези бариери пречат на свободата на движение на четирите производствени фактора. За да се преодолеят тези бариери, страните членки прилагат политическа воля и формулират общи икономически политики.

Общият пазар е първата степен към единен пазар, и може да бъде ограничен основно до митнически съюз с относително свободно движение на капитал и стоки. Общият пазар е един от етапите на интеграционните процеси в Европа. Споразумението за общ пазар е подписано от шест европейски страни (Западна Германия, Франция, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург) в Рим през 1957 г. (Римски договор). Общият европейски пазар възниква въз основата на положителния опит от действието на Европейската общност за въглища и стомана. В следващите години задълбочаването на интеграционните процеси в Европа довежда до създаването на Европейско икономическо пространство (ЕИП), а след това и на Европейския съюз (ЕС).

Примери за единен (общ) пазар:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Single market в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​