Огърличест лемур

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Огърличест лемур
Eulemur collaris 001 edit.jpg
Eulemur collaris AGrandidier 0833.jpg
Природозащитен статут
Класификация
[1]
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Primates Примати
семейство: Lemuridae Лемурови
род: Eulemur Кафяви лемури
вид: Eulemur
collaris
Огърличест
лемур
Научно наименование
Уикивидове Eulemur collaris
Разпространение
Eulemur collaris range map.svg
Огърличест лемур в Общомедия

Огърличест лемур (Eulemur collaris) е среден по размер на тялото примат от род Кафяви лемури обитаващ ограничени райони от югоизточен Мадагаскар. Подобно на повечето видове на лемури е дървесен и се придвижва от дърво на дърво с подскоци. Образува социални групи. Храни се основно с плодове. Видът е включен като уязвим, поради заплахата от загуба на местообитания.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на вида са разпространени в югоизточната част на Мадагаскар в район с влажни тропически гори. Видът е дървесен и трудно се забелязва в естествената си среда без специално оборудване.

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Възрастните огърличести лемури са с дължина на тялото 39 - 40 cm, а опашката е 50 - 55 cm. Теглото на тялото е 2,25 - 2,5 kg, което го прави среден по размер лемур. Характерен е полов диморфизъм, който се изразява единствено с дихроматизъм описан в таблицата по-долу:

Разлики при оцветяването между представителите на двата пола при огърличестия лемур
Мъжки Женски
Козина по гърба Кафяво-сива Кафява и по-рижава от тази на мъжките
Козина по долната част Бледа сива Бледа кремаво-сива
Опашка Тъмно сиво с тъмна ивица по протежение на гръбначния стълб Същата като на гърба
Лице и глава Муцуна, лице и теме са тъмносиви до черни; кремаво до сиво-цветни петна на веждите, вариращи между отделните индивиди Сиви, с бледа сива ивица, простираща се над темето
Бузи Кремаво до червеникавокафяви. Бузите и брадата са дебели и пухкави Червеникавокафяви, но по-невзрачни, отколкото на мъжките
Очи Оранжево-червени Оранжево-червени

Поведение[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват малко данни за поведението на вида. Смята се, че представителите му са преди всичко плодоядни, подобно на останалите лемури. Еднакво активни са през деня и нощта. Изследователите на вида смятат, че това поведение се дължи на метаболитните диетични нужди.

Огърличестите лемури живеят в социални групи, които са съставени едновременно от много мъжки и много женски индивиди. Групите са съставени от 3 - 7 индивида. Гъстотата на представителите е около 14 индивида/km2. Това е сред малкото видове, при които женските не доминират.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на повечето видове лемури и огърличестите ядат предимно плодове, които са лесно достъпни. Хранят се също с цветове, листа, и ядки. Консумират и малки насекоми. Огърличестите лемури не ядат семената на плодовете, които консумират. Вместо това, те ги разпръсват. Това дава възможност на горите да се възобновянат с млади фиданки.

Размножаване и отглеждане на малките[редактиране | редактиране на кода]

Женските раждат потомство между октомври и декември. В отглеждането му вземат участие и мъжките и по-младите индивиди в групата.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Andrainarivo, C., Andriaholinirina, V. N., Feistner, A., Felix, T., Ganzhorn, J., Garbutt, N., Golden, C., Konstant, B., Louis Jr., E., Meyers, D., Mittermeier, R. A., Perieras, A., Princee, F., Rabarivola, J. C., Rakotosamimanana, B., Rasamimanana, H., Ratsimbazafy, J., Raveloarinoro, G., Razafimanantsoa, A., Rumpler, Y., Schwitzer, C., Thalmann, U., Wilmé, L. & Wright, P.. Eulemur collaris. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 06 Oct 2008. (на английски)