Операция Ариел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Операция „Ариел“
Битка за Франция
Пристанища, използвани по време на евакуацията на съюзническите сили
Пристанища, използвани по време на евакуацията на съюзническите сили
Информация
Период15 – 25 юни 1940 г.
МястоФренско атлантическо крайбрежие
Резултат
  • евакуация на съюзническите войски от територията на Франция
  • победа на Нацистка Германия
Страни в конфликта
 Великобритания
 Канада
 Франция
 Белгия
 Полша
 Чехословакия
 Германия
Командири и лидери
Алън БрукГерд фон Рундщет
Хелмут Фьорстер
Жертви и загуби
Карта
Операция Ариел в Общомедия

Операция „Ариел“ се провежда за евакуацията на съюзническите сили от Западна Франция след нашествието на Нацистка Германия във Франция по време на Втората световна война.

Ход на операцията[редактиране | редактиране на кода]

Операция „Ариел“ е ръководена от адмирал Уилиам Джеймс. Тя започва на 14 юни от пристанищата на Шербур и Сен Мало и приключва на 25 юни 1940 г. в съгласие с подписаното примирие подписано от френското правителство. През това време в района на Бискайски залив, от Сен Назер, Брест и Нант, са извършвани евакуационни действия водени от адмирал Мартин Ерик Насмит, главнокомандващ на западните подстъпи (Western Approaches Command).

Над 215 000 британски, френски, полски и канадски войници са евакуирани. По време на операция „Динамо“ от Дюнкерк са евакуирани още 338 226 души.

Операция „Ариел“ е по-слабо позната в сравнение с битките и евакуацията при Дюнкерк, част на немското нашествие във Франция през 1940 г. Единствената значителна загуба през евакуацията е на 17 юни, когато самолети Юнкерс 88 от 30-и авиополк потапят пътническия кораб RMS Lancastria, при което загиват около 5800 души.[1]

На 25 юни, последният ден от евакуацията, канадския ескадрен миноносец HMCS Fraser е ударен и потопен от противовъздушния крайцер HMS Calcutta в устието на река Жиронда, водещо към Бордо. Около 4000 души очакват пристигането му, за да се евакуират.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. E.R Hooton 2007, p.88.