Орел маймунояд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Орел маймунояд
Pithecophaga jefferyi.jpg
Sir Arny(Philippine Eagle).jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Ciconiiformes Щъркелоподобни [2]
семейство: Accipitridae Ястребови
род: Pithecophaga Орли маймунояди
вид: P. jefferyi Орел маймунояд
Научно наименование
Уикивидове Pithecophaga
(Ogilvie-Grant, 1896)
Уикивидове Pithecophaga jefferyi
Ogilvie-Grant, 1896[3][4][5]
Разпространение
Phileagle rangemap.png
орел маймунояд в Общомедия

Орелът маймунояд (Pithecophaga jefferyi) е една от най-големите грабливи птици в света. Принадлежи към семейство Ястребови. Той е и един от най-силно застрашените животински видове на планетата.[6] Птицата е обявена за национална емблема на Филипините през 1995 г.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Разпространен е единствено на Филипинския архипелаг. Наблюдаван e само на 4 от островите: Лусон, Самар, Лейте и Минданао. Най-многобройна е популацията на о. Минданао. За да изхранва малките си, всяка двойка орли се нуждае от около 70 до 130 кв. км гора, за да ловува. Свиват гнездата си обикновено във високите части на дърветата с открити клони. Обитава изключително тропичeски гори.

Биологични данни[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като не си съперничи за храна с други хищници като мечки, лъвове или тигри, той е кралят на „Филипинската джунгла“. Орелът може да порасне до дължина 1 м и тегло 6 кг. Когато е нащрек, перата на главата му настръхват.

Популация и опазване[редактиране | редактиране на кода]

Популацията на орела маймунояд е намаляла едва до няколкостотин гнездящи двойки. Един от новите резервати във Филипините се нарича Кабуайя Форест. Той е с площ 7000 хектара и е специално предназначен за опозване на орлите. Създава се и фондация „Орел маймунояд“, чиято главна цел е да образова филипинците за птицата. Освен излавянето от бракониери, основната заплаха за вида е унищожаването на неговите местообитания – изсичането на тропическите гори[7]

Храна[редактиране | редактиране на кода]

Орелът маймунояд се храни главно с бозайници като летящи лемури и маймуни. В менюто му влизат още змии, палмови цивети, летящи катерици, плодоядни прилепи и птици.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Pithecophaga jefferyi. // Червен списък на застрашените видове 2006. IUCN, {{{year}}}. Посетен на 2011-2-21. (на английски)
  2. По класификацията на Sibley и Monroe. В нея традиционния разред Соколоподобни (Falconiformes) е обединен в разред Щъркелоподобни, заедно с още 8 разреда. Все още по-често се употребяват традиционните класификации (Wetmore (1960); Howard и Moore (1980) и др.).
  3. указано в: IOC World Bird List Version 9.1
  4. указано в: IOC World Bird List Version 8.2
  5. указано в: Clements Checklist of Birds of the World
  6. BirdLife International 2007. Pithecophaga jefferyi. In: IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. Посетен на 19 февруари 2008.
  7. Боев, З. 1991. Орел-маймунояд. – Природа и знание, 10: 19-20.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Уайт, Мел. Кралят на джунглата. сп. National Geographic. Санома блясък. София, февруари 2008, стр. 96 – 105