Орел маймунояд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Орел маймунояд
Pithecophaga jefferyi.jpg
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Ястребоподобни (Accipitriformes)
семейство:Ястребови (Accipitridae)
род:Pithecophaga
вид:Орел маймунояд (P. jefferyi)
Научно наименование
Ogilvie-Grant, 1896
Разпространение
Phileagle rangemap.png
Орел маймунояд в Общомедия
[ редактиране ]

Орелът маймунояд (Pithecophaga jefferyi) е една от най-големите грабливи птици в света. Принадлежи към семейство Ястребови. Той е и един от най-силно застрашените животински видове на планетата.[2] Птицата е обявена за национална емблема на Филипините през 1995 г.

Разпространение и местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Разпространен е единствено на Филипинския архипелаг. Наблюдаван е само на 4 от островите: Лусон, Самар, Лейте и Минданао. Най-многобройна е популацията на о. Минданао. За да изхранва малките си, всяка двойка орли се нуждае от около 70 до 130 km² гора, за да ловува. Свиват гнездата си обикновено във високите части на дърветата с открити клони. Обитава изключително тропически гори.

Биологични данни[редактиране | редактиране на кода]

Тъй като не си съперничи за храна с други хищници като мечки, лъвове или тигри, той е кралят на „Филипинската джунгла“. Орелът може да порасне до дължина 1 m и тегло 6 kg. Когато е нащрек, перата на главата му настръхват.

Настръхнал орел

Популация и опазване[редактиране | редактиране на кода]

Популацията на орела маймунояд е намаляла едва до няколкостотин гнездящи двойки. Един от новите резервати във Филипините се нарича Кабуайя Форест. Той е с площ 7000 хектара и е специално предназначен за опазване на орлите. Създава се и фондация „Орел маймунояд“, чиято главна цел е да образова филипинците за птицата.

Освен излавянето от бракониери, основната заплаха за вида е унищожаването на неговите местообитания – изсичането на тропическите гори[3] Наказанието за убит орел по филипинските закони е 12 години затвор и голяма глоба.[4].

Храна[редактиране | редактиране на кода]

Орелът маймунояд се храни главно с бозайници като летящи лемури и маймуни. В менюто му влизат още змии, палмови цивети, летящи катерици, плодоядни прилепи и птици.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pithecophaga jefferyi (Ogilvie-Grant, 1896). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. BirdLife International 2007. Pithecophaga jefferyi. In: IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. Посетен на 19 февруари 2008.
  3. Боев, З. 1991. Орел-маймунояд. – Природа и знание, 10: 19 – 20.
  4. Farmer arrested for killing, eating rare Philippines eagle: officials". AFP, 2008-07-18

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Уайт, Мел. Кралят на джунглата. сп. National Geographic. Санома блясък. София, февруари 2008, стр. 96 – 105