Орехче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за вида птица. За вида растителен плод вижте Орех (плод).

орехче
Eurasian-Wren-Troglodytes-troglodytes.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Passeriformes Врабчоподобни
семейство: Troglodytidae Орехчета
род: Troglodytes Орехчета
вид: T. troglodytes Орехче
Научно наименование
Уикивидове Troglodytes troglodytes
Linnaeus, 1758
орехче в Общомедия

Орехчето или Мушетрънче (Troglodytes troglodytes) е една от най-дребните птици в разред Врабчоподобни (Passeriformes).

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на тялото му е 9–11 cm, теглото е около 10 г (по-малко е от домашно врабче). Тялото е плътно и набито, а перата го правят да изглежда закръглено. Опашката е къса и вертикално изправена. Човката е тънка, заострена и относително дълга. Оперението е монотонно тъмнокафяво, изпъстрено с по-тъмно кафяви петънца. Движи се ловко по клонките на дърветата. Гласът му е силен и мелодичен.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Среща се в Северна Америка, Азия, Европа, Северна Африка. Среща се и в България. Популациите, обитаващи области с по-хладен климат, са прелетни. Обитава гористи или гъсто обрасли храсти. Обикновено можем да го открием ниско над земята до 3 m височина.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Прекарва деня си в претърсване на храсталаците и дърветата за насекоми, рядко каца на земята. Храни се с дребни безгръбначни, паяци, гъсеници, насекоми и др.; когато захладнее климатът започват да се хранят и със семена и плодове.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Troglodytes troglodytes

По време на разможителния период мъжките заемат определена територия, често пъти значително голяма за такава дребна птица. Песента му служи, за да съобщи на другите мъжкари, че мястото е заето. Построява на своята територия няколко гнезда, до 7–8 на брой понякога. Гнездата са направени от суха трева, мъх и други подходящи материали. Гнездата са големи и кълбовидни, с отвор. Нощно време спи в тях. Полигамна птица. Самотната женска, която е навлязла в територията на мъжкия, избира някое от гнездата, постила го обилно с пух и снася яйца. Понякога една след друга при един мъжки идват до три женски. Снасят 5–7 бели с червеникави петънца яйца, които мъти около 2 седмици. Мъти само женската, мъжкият през това време обикаля наоколо и охранява територията си. По време на мътенето женската излита на всеки 15 минути за да се храни. След като се излюпят малките, мъжкият се включва в изхранването им. Те напускат гнездото след около 2 седмици, но се връщат в него, за да спят още около седмица, като през това време родителите продължават да ги хранят. Когато климатичните условия го позволяват, може да отгледат и второ люпило.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) BirdLife International. 'Troglodytes troglodytes'. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 16 July 2012.