Освободителните борби на Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Освободителните борби на Македония“
„Освободителнитѣ борби на Македония“
Заглавна страница на том I
Заглавна страница на том I
АвторХристо Силянов
Първо издание1933 (том 1),
1943 (том 2) г.
България
ИздателствоИлинденска организация
Оригинален езикбългарски
Жанрспомени

„Освободителните борби на Македония“ (изписване до 1945 година: Освободителнитѣ борби на Македония) е историческо съчинение в два тома на Христо Силянов, основен източник за национал-освободителните борби на българите в Македония и Одринска Тракия в началото на XX век.

За написването на книгите са ползвани спомени на дейци на ВМОРО и официални документи на организацията, материали на Македонския научен институт, архивите на Министерство на вътрешните работи, спомените на дейци на гръцката въоръжена пропаганда в Македония и други чужди източници. Подготвени са в периода след Първата световна война по поръчка на Илинденската организация и са издадени от нея.

Първият том с подзаглавие „Илинденското въстание“ е издаден през 1933 година,[1] а вторият „След Илинденското въстание“ през 1943 година след смъртта на автора.[2] Христо Силянов събира материали за трети том, описващ събитията около и след Младотурската революция от 1908 година, но преждевременната му смърт осуетява написването на книгата.

Двата тома са преиздадени фототипно през 1983 година от издателство „Наука и Изкуство“[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Силяновъ, Христо. Освободителнитѣ борби на Македония. Т. I. Илинденското възстание. София, Издание на Илинденската организация, 1933.
  2. Силяновъ, Христо. Освободителнитѣ борби на Македония. Т. II. Следъ Илинденското възстание. София, Издание на Илинденската организация, 1943.
  3. Предговор на фототипното издание на „Освободителните борби на Македония“ от 1983 година от проф. Любомир Панайотов

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]