Направо към съдържанието

Оскар Ланге

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Оскар Ланге
Oskar Lange
полски икономист
Роден
Починал
2 октомври 1965 г. (61 г.)
ПогребанВоенно гробище в Повонзки, Варшава, Полша

Учил вЯгелонски университет
ПартияПолска обединена работническа партия (1948 г.)
Работил вЧикагски университет
Варшавски университет
Мичигански университет
Ягелонски университет
Оскар Ланге в Общомедия

Оскар Ришард Ланге (на полски: Oskar Ryszard Lange) е полски икономист, дипломат и политик, работил дълго време и в Съединените щати.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Оскар Ланге е роден на 27 юли 1904 година в Томашов Мазовецки в немско протестантско семейство ан индустриалец. През 1927 година завършва правни и стопански науки в Ягелонския университет в Краков при Адам Кшижановски и остава да преподава там. По това време става член на Полската социалистическа партия.

През 1934 година Оскар Ланге заминава със стипендия на Рокфелеровата фондация за Англия, а след това за Съединените щати, където преподава в Мичиганския (1935 – 1938) и Чикагския университет (1938 – 1945). По това време прави основните си научни приноси, като се включва в споровете около проблема на икономическото изчисление в социалистическото стопанство. Той предлага модел на пазарен социализъм с държавна собственост в икономиката, съчетана със запазване на пазарните механизми.

Към 1943 година Ланге привлича вниманието на съветския диктатор Йосиф Сталин и през следващите месеци служи като неофициален посредник между него и американския президент Франклин Делано Рузвелт по въпроса за следвоенния статут на Полша. След края на Втората световна война, от 1945 до 1947 година, е посланик в Съединените щати, а през 1947 година е първият полски представител в Организацията на обединените нации. След това се връща в Полша, където преподава икономика във Варшавския университет и заема различни политически постове в йерархията на тоталитарния режим.

Оскар Ланге умира на 2 октомври 1965 година в Лондон в резултат на усложнения след хирургическа операция.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]