Отвъддунавска България

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Отвъддунавска България е термин с който българската историопис означава териториите под властта и контрола на Българската държава на север от Дунав през средновековието. Тези територии обхващат части от територията на днешна Румъния и Молдова, източна Унгария, Войводина от Сърбия и Буджак с Едисан в Украйна.[1][2][3] Тези територии на север от Дунав Българската държава владее с прекъсвания. Тези земи са наричани от съвременните византийски историци „Отвъддунавска България“.[4][5][6]

Структура на Първата българска държава през ІХ-Х век.[7]
България при Иван Асен II[8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bulgarian lands across the Danube в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  1. THE ROLE AND ADMINISTRATIVE ORGANIZATION OF THE SO-CALLED "TRANSDANUBIAN BULGARIA", in Bulgarian; Василка Тъпкова-Заимова, Проверена на 8 януари 2023 г.
  2. POLITICAL GEOGRAPHY OF MEDIEVAL BULGARIA. PART ONE FROM 681 TO 1018; Петър Коледаров, Проверена на 8 януари 2023 г.
  3. Political geography of the mediaeval Bulgarian state. Part II. From 1186 to 1396; Петър Коледаров,Проверена на 8 януари 2023 г.
  4. ХАН КРУМ И ГОЛЯМАТА ПОБЕДА НАД ВИЗАНТИЙЦИТЕ; статия във вестник "Дума" с автор Михо Червенков: Тези земи са известни през IX в. на византийските автори като Отвъддунавска България. Проверена на 8 януари 2023 г.
  5. "СКИТСКИ" ВОЖДОВЕ В "ПОЛЕТАТА НА БЪЛГАРИЯ" (XI-XII В.) от Пламен Павлов :С унищожаването на българското царство изчезнала мощната преграда пред новите вълни от "варвари" от степите на Северното Черноморие към Карпато-Дунавските земи (т.нар. "отвъддунавска България" през VII-X в.) и на юг от голямата река. Византийската империя не била в състояние да установи своята власт на север от Дунав. Тя била принудена да се ограничи с естествената и традиционна от нейна гледна точка дунавска граница, което създало крайно неблагоприятни условия за съхраняването на българския етнически облик на земите между Дунав, Днестър и Карпатите (рядко населени при това), както и в Трансилвания. Проверена на 8 януари 2023 г.
  6. Трансилванските (седмиградските) българи. Етнос. Език. Етнонимия. Ономастика. Просопографии от Тодор Балкански; Вместо предговор. Сто години след Любомир Милетич в Седмиградско: Така българската история на тази част от Отвъддунавска България е иззета от румънската наука, българският героизъм за защита на народа от нападенията на унгарците е представен за “румънски”, българските комитати пък — за румънски воеводати в Трансилвания по време, когато румънският народ все още не се е появил на историческата сцена в Отвъддунавска България и Унгария. Проверена на 8 януари 2023 г.
  7. POLITICAL GEOGRAPHY OF MEDIEVAL BULGARIA. PART ONE FROM 681 TO 1018; Петър Коледаров
  8. Political geography of the mediaeval Bulgarian state. Part II. From 1186 to 1396; Петър Коледаров,Проверена на 8 януари 2023 г.