Отвъддунавска България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Отвъддунавските български земи по времето на Първото българско цалство

Отвъддунавска България е термин с който в българската историография се означават земите на север от река Дунав, които по времето на Първата и Втората българска държава са били във владение или административно-стопанско и васално подчинение на българските царе.

Това са основно земи от днешна Румъния, както и такива от Унгария, Молдова, Украйна и Сърбия - Войводина. По време на Втората българска държава, до постепенното сформиране на самостоятелни Влашко и Молдовско княжество, земите им са част от политическата география на България, като тези земи са организирани в административно-стопанско отношение като български области. Въпреки това, дори и след начало на управлението на първите влашки господари, тези територии остават под българско влияние. Така, цар Иван Шишман сваля и екзекутира войводата на Влашко Дан и на негово място слага по свой избор за войвода Мирчо Стари.

Отвъддунавските български земи по времето на Иван Асен II, т.е. до хипотетичното начало на управлението на първите влашки господари

Източници[редактиране | редактиране на кода]