Отвъд ръба на чинията

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Отвъд ръба на чинията
Кухня на организацията в Берлин
Кухня на организацията в Берлин
Информация
Типинтеграция на бежанци
Основанааприл 2014 г.
СедалищеБерлин,  Германия
Отвъд ръба на чинията в Общомедия

Über den Tellerrand“ (в превод „Отвъд ръба на чинията“) е неправителствена организация, ангажирана с процеса на интеграция на бежанците. Офисът на организацията се намира в Берлин, Германия. Тя е основана през април 2014 г.[1] Основната цел на организацията е гражданите на страната и бежанците да живеят и работят рамо до рамо, като и двете страни да се учат една от друга. През юли 2017 г. организацията е активна в 25 града в Германия, Австрия, Швейцария и Холандия.

Немското наименование „Über den Tellerrand“ означава буквално „отвъд ръба на чинията“. Немският израз означава приблизително „отвъд хоризонта“ – съвсем подходящо за естеството на програмата, която се стреми да сближи хората чрез храната.

Освен берлинския офис има 25 сателитни програми в Германия и съседните страни, една в САЩ, Кълъмбъс, щата Охайо.

История[редактиране | редактиране на кода]

Концепцията се появява през 2013 г. по време на големите протести на бежанци на Ораниенплац в Берлин. За протестите и за бежанците се пише много в медиите, но от репортажите не става ясно, какви са хората на площада. Инициаторите на идеята решават да опознаят бежанците на по-лично ниво. Те отиват при тях на Ораниенплац и заедно с бежанците започват да готвят на площада. Съвместното готвене води до поява на готварска книга. Книгата включва рецепти и лични истории на бежанците, предоставили рецептите. [2] Готварската книга се представя по време на състезанието „Funpreneur“, организирано от Берлинския свободен университет. Състезанието изисква да се разработи продукт и да се промотира в рамките на 8 седмици. Първата книга включва 21 рецепти, събрани от бежанци, живеещи в лагери или участвали в протестите на Ораниенплац. Екипът получава наградата на „Funpreneur“ през декември 2013 г. Първоначално се издават само 400 копия. Търсенето обаче е толкова голямо, че екипът започва да осъзнава потенциала на проекта да бъде превърнат в професионално начинание.[3]

Ораниенплац в Берлин-Кройцберг

Готварското събитие с бежанци дава на участниците идеята бежанците да станат водещи на уроците по готвене. Идеята се развива с помощта на Social Impact Lab в Берлин през пролетта на 2014.[4] За основателите е важно да присъстват заедно и наравно както местните жители, така и бежанците. Благодарение на водещата роля на бежанците в готварските уроци „покорното поведение на вносител на петиция е заменено със самочувствието на експерт.“[5]

По-късно се издава и втора готварска книга, която включва 36 рецепти от 27 бежанци. Готвачите идват от страни като Афганистан, Сирия, Гвинея, Нигер, Република Македония и Чечня.[5]

От началото идеята на Фондацията е бежанци да преподават на местните хора готвенето на ястия и по този начин да представят културата си. Чрез този процес хората, чиято концепция за бежанците в началото е ограничена, разширяват разбирането си за бежанската ситуация и проявяват по-голямо уважение към културите им.[6]

Проекти на Фондацията[редактиране | редактиране на кода]

Фондацията има няколко проекти за интеграцията на бежанци. Сред тях са програмата „Шампион“, програмата „Сателит“, „Кухня на колела“, „Приятел за работа“ и „Изграждане на мостове“.

Програмата „Шампион“ се стреми да създава социални мрежи за бежанците. Фондацията подпомага процеса чрез обучаване на доброволци, като им осигурява инфраструктура и източници. Дейностите са съвместно готвене, спортуване, пеене, градинарство, пчеларство и взаимни езикови курсове.

Сателитната програма включва поддръжка на групи в градовете извън Берлин. Има общо 25 сателитни групи на Über Den Tellerrand в Нидерландия, Германия, Австрия и Швейцария. Американският клон в Кълъмбъс е създаден от жена от Охайо, която участва в едно от готварските събития в Берлин и се впечатлява от идеята толкова много, че продължава проекта в родния си град. Фондацията предлага на сателитните групи програми, работни материали и консултации. Освен това всяка година Фондацията организира сателитен конгрес, на който общностите от различни градове се срещат и доразвиват концепцията.

„Кухня на колела“ е подвижна кухня, която пътува през Италия, Франция, Германия, Нидерландия и Швеция през 2016 г. Във всяка страна местните жители и бежанците се събират, за да готвят заедно. Целта на „Кухня на колела“ е да разпространи идеята на Über Den Tellerrand на международно ниво и да изгради мрежа. Проектът е подкрепен от програмата Advocate Europe.[7] През 2017 програмата се фокусира върху общностите в Германия, особено върху тези, където има напрежение между местни и новодошли. В бъдеще се предвижда да бъде изградена „флотилия“ от подобни мобилни кухни, които да бъдат използвани в различни региони.

В програмата „Приятел за работа“ обучени служители подпомагат бежанци по време на процеса на ориентиране на пазара на труда. Те също така помагат на бежанците с писане на заявления за работа и подготовка за интервюта за работа. Фондацията подкрепя програмата допълнително със специализирани лекции и семинари.

В програмата „Изграждане на мостове“ екип от местен жител и вече интегриран бежанец подкрепят заедно новопристигналия бежанец. Този начин на подкрепа улеснява преодоляването на езиковата бариера, при което екипът по-бързо разбира нуждите на новопристигналия бежанец.[8]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • „Ort im Land der Ideen“ (Място в страната на идеиите) 2016[9]
  • "Aktiv für Demokratie und Toleranz (Активност за демокрация и толерантност) 2015[10]
  • „Gastronomischer Innovator“ (Гастрономичен иноватор) 2015[11]
  • Advocate Europe 2015[12]
  • Представяне на международно изложение Мейланд 2015 на немския щанд
    [13]

Публика[редактиране | редактиране на кода]

  • Rezepte für ein besseres Wir (Рецепти за едно по-добро Ние) Pearl, 2014, ISBN 978-3-95760-002-8
  • Eine Prise Heimat: Das Fusions-Kochbuch (Щипка дом:Фюжън готварска книга) Riva, 2016 ISBN 978-3-86883-606-6

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Über den Tellerrand e.V. Informationsbroschüre // Über den Tellerrand e.V., 05-08-2016. Архивиран от оригинала на 2017-09-07. Посетен на 8 юли 2017.
  2. Integration Kochen mit Flüchtlingen // Spiegel, 15 август 2015. Посетен на 8 юли 2017.
  3. Christine Eichelmann. Wenn Deutsche und Flüchtlinge über den Tellerrand kochen // 29 декември 2014. Посетен на 8 юли 2017.
  4. Christine Eichelmann. Vorurteile lassen sich am besten durch Begegnungen abbauen. Eine Initiative bringt Flüchtlinge und Deutsche an einen Tisch – beim gemeinsamen Kochen. Das Konzept ist ein großer Erfolg. // Berliner Morgenpost, 29 декември 2014. Посетен на 8 юли 2017.
  5. а б Christine Eichelmann. Wenn Deutsche und Flüchtlinge über den Tellerrand kochen // Berliner Morgenpost, 29 декември 2014. Посетен на 8 юли 2017.
  6. Über den Tellerrand – kochen // Bündnis für Demokratie und Toleranz, 7 юли 2015. Посетен на 8 юли 2017.
  7. ADVOCATE EUROPE-PROJEKT „KITCHEN ON THE RUN“ GASTIERT IN DUISBURG // Mercator Stiftung, 23 май 2016. Архивиран от оригинала на 2017-07-05. Посетен на 8 юли 2017.
  8. Über den Tellerrand e.V. Informationsbroschüre // Über den Tellerrand e.V., 05-08-2016. Архивиран от оригинала на 2017-09-07. Посетен на 8 юли 2017.
  9. Über den Tellerrand – Soziales Netzwerk für Geflüchtete und Beheimatete // Deutschland – Land der Ideen, 8 август 2016. Посетен на 8 юли 2017.[неработеща препратка]
  10. Über den Tellerrand – kochen // Bündnis für Demokratie und Toleranz, 7 юли 2015. Посетен на 8 юли 2017.
  11. Sonja Frühsammer ist „Berliner Meisterköchin“ // Allgemeine Gastronomie und Hotelzeitung, 16 септември 2015. Архивиран от оригинала на 2020-04-09. Посетен на 8 юли 2017.
  12. Advocate Europe-Projekt „Kitchen on the Run“ gastiert in Duisburg // Mercator Stiftung, 23 май 2015. Архивиран от оригинала на 2017-07-05. Посетен на 8 юли 2017.
  13. Zu viel ist nicht genug. Konzept und Wirklichkeit der Expo in Mailand // 13 юли 2015. Посетен на 8 юли 2017.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Über den Tellerrand в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​