Отношения между България и Северна Македония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Българо-македонски отношения

България

Северна Македония
Дипломатически мисии
Посолство на България в СкопиеПосолство на Северна Македония в София
Посланици
Посланик Ангел АнгеловПосланик Марян Гьорчев
Отношения между България и Северна Македония в Общомедия

Отношенията между България и Македония описват историята и особеностите на отношенията между Република България (РБ) и Северна Македония (СМ). Дипломатически отношения между двете страни са установени след 1991 г., когато РБ първа признава независимостта на Северна Македония, тогава под името „Република Македония“.

Военна техника от България за Република Македония[редактиране | редактиране на кода]

През 1999 г. правителството на Иван Костов решава да подари на Македония 94 танка Т-55 и 108 гаубици. Обмисляно е България да предостави и по един пълен боекомплект за тези оръжия, 42 снаряда за всеки танк и по 100 за всяка гаубица. На 11 ноември 2002 г. тогавашният македонски военен министър Владо Бучковски обявява, че Македония ще продаде дарените ѝ от България танкове Т-55 и ще се модернизира по указанията на НАТО. В крайна сметка през 2003 г., с решение на петото правителство на Македония с министър-председател Хари Костов, започват да претопяват и унищожават танковете, процес, който трае няколко години, с аргумента, че те не отговарят на стандарта на въоръжените сили на страната.[1]

Случаят „Спаска Митрова“ (2009)[редактиране | редактиране на кода]

Случаят „Трето полувреме“ (2012)[редактиране | редактиране на кода]

Филмът „Трето полувреме“ е филм, който разказва за времето на Втората световна война, когато немските войски окупират Югославия, а с това и българските войски влизат победоносно във Вардарска Македония. Филмът изобразява българите като окупатори и нацисти и внушава, че българските войски не са приети радушно от местното население.

Излъчването и разпространението на филма не остава без политически отзвук. Българските евродепутати Андрей Ковачев, Евгени Кирилов и Станимир Илчев остро протестират пред ЕК, а режисьорът на филма ги обвинява в неофашизъм.

Договор за добросъседство (2017)[редактиране | редактиране на кода]

Българската общност в Северна Македония[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Нашите танкове спасиха Македония“ // armymedia.bg, 22 ноември 2020. Посетен на 14 ноември 2021. (на български)