Охладителна кула

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Трите градирни на ТЕЦ Република, Перник

Охладителна кула или градирнa (на немски: gradieren – сгъстяване на солен разтвор; първоначално градирните служат за добив на сол чрез изпарение) е кула, наподобяваща широк комин, която се използва от много видове електроцентрали, особено пароцентрали, за да изхвърля в атмосферата ненужната пара, която остава при производството на електроенергия.

Охладителните кули са средство за отстраняване на топлина, използват се за прехвърляне на отпадъчната топлина в атмосферата. Общите приложения включват охлаждане на циркулиращата вода, използвана в нефтени рафинерии, химически заводи, електроцентрали, както и охлаждане на сгради.

Кулите се различават по размери, които могат да достигнат до 200 метра височина и 100 метра в диаметър, или правоъгълни структури, които могат да бъдат над 40 метра високи и 80 метра дълги. Малките кули обикновено са фабрично вградени, докато по-големите са изградени на място. Те често са свързани с атомни електроцентрали, макар охладителни кули да се строят на много видове сгради.