Павел Джиджов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Павел Джиджов
български католически свещеник
Роден
Починал
11 ноември 1952 г. (33 г.)

Павел Джиджов е български католически свещеник, успенец.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Йосиф Джиджов e роден на 19 юли 1919 г. в Пловдив, в семейство на католици. Завършва средното си образование в колежа „Свети Августин”. Там се проявява като буден ученик, силен по математика и добър състезател по футбол. През октомври 1938 г. става послушник при успенците и приема новото си име Павел.[1] Следва теология във Франция във Философско-богословския институт в Лормоа, близо до Париж по време на на Втората световна война.

През 1942 г. здравословни проблеми го принуждават да се върне в България, където продължава задочно богословското си образование и е ръкоположен за свещеник от латински обред на 26 януари 1945 г. в Пловдив.

После следва икономика и социални науки, като в същото време е учител в колежа във Варна. Заради силното влияние, което е имал сред студентите си, той е зорко следен от милицията. По-късно е назначен за домакин в колежа „Свети Августин”.

На 4 юли 1952 г. е арестуван в Семинарията на Успенците в Пловдив с обвинение за шпионаж. На 3 октомври 1952 г. Софийски градски съд произнася присъдите на 40 души съдени по един от т.нар. Католически процеси. Четирима души са осъдени на смърт чрез разстрел: никополският епископ Евгений Босилков, отец Камен Вичев, отец Павел Джиджов и отец Йосафат Шишков.[2]

Присъдата е изпълнена в Централния софийски затвор през нощта на 11 ноември 1952 г. и не е известно точно къде са погребани екзекутираните.[3]

През 2007 г. епископ Георги Йовчев освещава в катедралата „Свети Лудвиг” в Пловдив параклис на Блажения Павел Джиджов - покровител на младежта в Софийско-Пловдивската eпархия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]