Георги Йовчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Йовчев
Photo to commemorate the 25 years of priesthood of Bishop Georgi Yovchev - front.jpg
9 май 2001 г.
Католически епископ
Издигнат от Йоан Павел II
Националност българин
Роден 8 май 1950 г. (1950-05-08) (69 г.)
Георги Йовчев в Общомедия

Негово Преосвещенство епископ Георги Йовчев е български католически духовник и XXVI епископ на Софийско-Пловдивската епархия. По време на неговото архиерейско служене настъпва крахът на тоталитарния режим в България. По време на този режим, Католическата църква в България понася най-тежките си удари – отнемане на имущество, политически репресии срещу католическите духовници и дискредитиране пред българското общество. Монсеньор Йовчев работи за възстановяване на имиджа на църквата и реабилитиране на духовенството. Около 70% от конфискуваните имоти на католическата църква са върнати (реституирани).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 май 1950 г. в село Секирово, сега квартал на град Раковски. Средното си образование завършва в Професионална гимназия по селско стопанство в село Белозем, специалност „Двигатели с вътрешно горене“. Отбива задължителната си военна служба в София. Заради комунистическия режим се е подготвил тайно за свещеник при отец Никола Радов, отец Васко Сейреков и отец Петър Изамски.

На 9 май 1976 г. е ръкоположен за свещеник от епископ Богдан Добранов. Специализира богословие в Папския Източен Институт в Рим, Италия. Бил е енорийски свещеник в Пловдив, Раковски, Калояново, Дуванлии и Житница.

На 6 юли 1988 г. е преконизиран за Софийско – Пловдивски апостолически администратор sede vacante и за титулярен епископ на Ламфуа. На 31 юли 1988 г. е ръкоположен за епископ от архиепископ Франческо Коласуоно, в съслужие с епископ Самуил Джундрин АА и екзарх Методий Стратиев АА, в пловдивската катедрала „Св. Лудвиг“. Президентът на Франция Франсоа Митеран по време на историческото си посещение в България през януари 1989 г. включва в програмата си посещение на църквата „Св. Лудвиг“ в Пловдив; монс. Йовчев е домакин на визитата.

На 13 ноември 1995 г. е назначен за Софийско – Пловдивски епархиен епископ. Член е на Междуритуалната Епископска Конференция в България.[1]

През 90-те години на XX век, епархията успява да си възвърне собствеността на някои от маломерните имоти иззети от „народната власт“. Крупните имоти и сгради като френските колежи и католическите болници не бяха реституирани.[2]

Царското семейство княгиня Калина и избраникът ѝ Китин Муньос – дъщерята и зетят на Симеон Сакскобургготски, избра епископ Георги Йовчев да ги венчае и да благослови брака им през 2002 г.

С решение 300 от 17 януари 2012 г. Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и РС към БНА обявява, че Георги Йовчев е бил сътрудник на Държавна сигурност (ДС), ІІІ отдел под името Петър. В декларация от 19 същия месец епископ Георги Йовчев изяснява обстоятелствата около събитията през 1986 г. да бъде заплашван за неговата работа с младите хора от гр. Раковски и оказаният му натиск, включително побой в дома му и закани да бъде убит подобно на отците Флавиян Манкин и Фортунат Бакалски. Той още декларира: „Със сигурност мога да кажа, че никога не съм писал доноси към ДС, както и самите служители на Комисията по досиетата потвърждават, че не съществува досие, в което да се вижда, че съм доносничил писмено.“[3]

Епископ Йовчев пред храма „Светото семейство от Назарет“ в град Хисар

При неговото управление в диоцеза са построени следните нови църкви: конкатедралата „Св. Йосиф“ в град София, „Свети Дух“ в град Пловдив, „Свети Андрей“ в село Калояново и „Свето Семейство от Назарет“ в град Хисар. На много от съществуващите храмове е извършен основен ремонт, а за други са предприети нетложни ремонти и укрепителни дейности. Бяха изградени и нови енорийски домове за свещениците.[4]

Построени са и манастири на сестрите Францински мисионерки в село Житница и манастира „Света Елисавета“ в град Раковски, на сестрите Бенедиктинки „Сестри Бенедиктинки от Тутцинг“ в град Раковски, манастир на сестрите Пасиониски в Калояново, манастир на отците Конвентуалци – „Свети Максимилиян Колбе“ – също в град Раковски. В Калояново бе построен и функционира Дом за възрастни хора „Свети Йосиф“.[4] Построени са и параклисите „Христос Възкръсналия“ и „Свети Йосиф“ до гробищните паркове в град Раковски.

Участие в Междуритуалната Епископска Конференция[редактиране | редактиране на кода]

В Епископската конференция на България е председател на следните комисии:

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Лента на Големия Кръст на Малтийския орден „Pro piis meritis Melitensi“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

епископ Богдан Добранов Софийско - Пловдивски епископ (31 юли 1988 – ---) ---