Калина Сакскобургготска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Калина Сакскобургготска
българска княгиня
Родена
19 януари 1972 г. (47 г.)

Националност Флаг на Испания Испания
Титла Княгиня Българска и Херцогиня Саксонска
Династия Сакскобургготски
Религия католичка
Образование Френски лицей – Мадрид
Английски колеж – Мадрид и „История на изкуството“ в Лондонската академия по изкуствата и
Семейство
Баща Симеон II
Майка Маргарита Гомес-Асебо и Сехуела
Съпруг Антонио Муньос Валкарсел
Деца Симеон-Хасан Муньос

Уебсайт www.kingsimeon.bg

Калина Сакскобургготска (на испански: Kalina de Sajonia-Coburgo-Gotha y Gómez-Acebo, Kalina de Bulgaria) е българска княгиня, пето дете и единствена дъщеря на последния български цар (1943 – 1946) и министър-председател (2001 – 2005) на България Симеон II и царица Маргарита.

Официалното и монархически название е „Нейно Царско Височество Калина, Княгиня Българска и Херцогиня Саксонска“.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Калина Сакскобургготска е родена на 19 януари 1972 в Мадрид, Испания. Завършва френски лицей и английски колеж в Мадрид. Следва в Лондонската академия по изкуствата и филология в Германия.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

На 26 октомври 2002 Сакскобургготкка сключва брак с испанския мореплавател Антонио „Китин“ Муньос Валкарсел. Бракосъчетание е извършено от софийския и пловдивския (католически) епископ Георги Йовчев в двореца „Царска Бистрица“ в Рила. На 14 март 2007 на двамата се ражда момче – Симеон-Хасан Муньос.

Симеон-Хасан Муньос е роден на 14 март 2007 г. в Университетската болница „Лозенец“ в София, България. На 23 април 2008 Симеон-Хасан е кръстен по каноните на Източноправославната църква в параклиса „Св. Иван Рилски“ на резиденцията Царска Бистрица.

Българско гражданство[редактиране | редактиране на кода]

На 1 февруари 2013 г. Сакскобургготска съобщава, че по време на среща с премиера Бойко Борисов и министърката на провосъдието Диана Ковачева е поискала българско гражданство за себе си и сина си Симеон-Хасан Муньос. [2] Сакскобургготска е изявила желание да се състезава за България в турнири по конен спорт, като се очаква да започне състезания с конен клуб „Макс-99“ в Нова Загора. [3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]