Свети Йосиф (Раковски)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Йосиф.

„Свети Йосиф“
St. Joseph chapel, Rakovski 1.jpg
Параклисът през 2019
Вид на храма римокатолически параклис
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Раковски
Вероизповедание Римокатолицизъм
Изграждане 2016 – 2018
Съвременен статут действащ храм
„Свети Йосиф“ в Общомедия

„Свети Йосиф“ е римокатолически параклис, действащ обреден дом на Софийско-пловдивската епархия в град Раковски.

История на храма[редактиране | редактиране на кода]

Интериорът
Изглед отстрани

Строежът на параклиса започва през есента на 2016 г. Първоначалният проект е църквата да бъде изградена скромно от камък и дърво, което да почертае, че вярващите освен любовта не носят нищо със себе си след смъртта. Проектът претърпява промяна поради трудността да се намерят майстори, които да обработват камък. Затова камъкът е заместен с тухла. Стилът на сградата е с изчистени форми, които напълно илюстрира първоначалната идея, че хората са временно на този свят.[1]

За изграждането на църквата основните дарители са семейство от града (пожелало да остане анонимно), с чиято помощ е построена сграда. В строителството на храма с доброволен труд се включват и енориашите. Конструктивният проект е на проектанта Младен Шишков. Амвонът и олтарът са изработени от пловдивски майстор. В параклиса има четири статуи – на свети Йосиф; на Дева Мария Царица на света; на свети Антон и на света Фаустина Ковалска.

Параклисът е осветен на 17 март 2018 г. с литургия отслужена от епископ Георги Йовчев в присъствието на кмета на града Павел Гуджеров, депутата Младен Шишков, католически свещеници от цялата страна, миряни и гости от епархията. След проповедта е извършен и ритуал на помазване с елей на олтара и четирите края на църквата.[2].

Параклисът е предназначен за заупокойни молитви и църковни погребални обреди. Стопанисва се от енорията „Свети Архангел Михаил[1]. Енорист по време на изграждане на храма е отец Румен Станев. Параклисът служи също за ректорална църква на вярващите, живеещи в района, с две редовни служби в сряда и събота сутринта.

Храмов празник – 19 март.

Гробищен парк[редактиране | редактиране на кода]

В гробищния парк до параклиса са погребани:

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Католицизъм“         Портал „Католицизъм          Портал „България“         Портал „България