Христос Възкръсналия (Раковски)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Христос Възкръсналия“
Christ Resurrected chapel, Rakovski 3.jpg
Местоположение в Раковски
Вид на храма римокатолически параклис
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Раковски
Вероизповедание Римокатолицизъм
Изграждане 2012
Статут действащ храм
„Христос Възкръсналия“ в Общомедия

„Христос Възкръсналия“ е римокатолически параклис, действащ обреден дом на Софийско-пловдивската епархия в град Раковски.

История на храма[редактиране | редактиране на кода]

Интериорът

На 5 август 2012 г. е благословен основния камък на нов параклис в град Раковски. В строителството му с доброволен труд се включват строители и строителни бригади от града, подпомогнати от местния бизнес. Строителните материали за закупени със средства на епархията и дарения.

Проектът и конструктивният план са безвъзмездно дело на арх. Светослав Фъсов, главен архитект на общината по това време и инж. Младен Шишков, председател на Общински съвет в града и бъдещ народен представител в 44 Народно събрание.

Общината дарява терен от 533 кв. м. до входа на гробищния парк в енорията. Сградата има осмоъгълна форма с пирамидален купол с височина 12 м (14 м. с кръста). Вътрешната площ е 130 кв. м., а общата застоена площ е над 200 кв. м.[1]

На 4 ноември същата година – по време на честването на католическия празник „Вси светии“ – храмът е благословен и олтарът – осветен от епископ Георги Йовчев в присъствието на над четири хиляди вярващи от града и епархията.[2]

Параклисът е предназначен за заупокойни молитви и църковни погребални обреди. Стопанисва се от енорията „Пресвето сърце Исусово“. Енорист по време на изграждане на храма е отец Димитър Димитров.

Гробищен парк[редактиране | редактиране на кода]

В гробищния парк до параклиса са издигнати:[3]

  • Паметник на загиналите в Балканската война (камък, 1,5 м x 0,6 м) с надпис „В памет на славните борци паднали на бойното поле през Бълг-тур-гръц-сръбската война 1912-1913 г. Вечна ви памет скъпи синове. От ваши роднини и приятели - Палас, Булаир, Криволак, Калнианско поле“ (местата, където са убити).
  • Паметник на загиналите в Европейската война (камък, 1,5 м x 0,6 м) с надпис „В памет на славните борци паднали на бойното поле през Българ-сръбско-англо-френска-романска войни през 1915-16-17-18 г. Вечна ви памет скъпи синове. От ваши роднини и приятели. Костите ни изсъхнаха и ние сме погинали! Духни Господи върху тези убити и ще живеят.“
  • Паметна плоча на отците Едуард Валпа и Самуил Нутини

В парка са погребани:

След Чирпанското земетресение костите на следните отци, погребани преди това в енорийската църква, са пренесени в гробищата:

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Католицизъм“         Портал „Католицизъм          Портал „България“         Портал „България