Свети Дух (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Дух.

„Свети Дух“
Church Holy Spirit, Plovdiv.jpg
Church Holy Spirit, Plovdiv - interior.jpg
Местоположение в Пловдив
Вид на храма римокатолическа църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Пловдив
Вероизповедание Римокатолицизъм
Епархия Софийско-пловдивска
Изграждане 1995 – 1996 г.
Статут действащ храм
„Свети Дух“ в Общомедия

„Свети Дух“ е християнска църква в Пловдив, България, част от Софийско-пловдивската епархия на Римокатолическата църква. Църквата е филиален храм на енорията „Свети Лудвиг“ в Пловдив. Това е първата католическа църква построена в България след 1989 г.

История на католическата общност[редактиране | редактиране на кода]

Католическата общност в квартал „Тракия“ в град Пловдив се формира през 70-те и 80-те години на XX век с преселване на много семейства от католическата махала в центъра на Пловдив. Също с урбанизацията на България в Пловдив (и то главно в кв. Тракия) се заселват много католици от католически населени места около Пловдив – град Раковски и селата около него и град Хисаря и съседните му села.

В първите години от съществуването за общността се грижи отец Петър Кьосов, който довършва и обогатява особено много интериора на църквата. До лятото на 2018 г. ректор на църквата е отец Младен Плачков, след него – отец Димитър Димитров.

През август 2020 г. в навечерието на Успение Богородично в двора на храма е монтирана и благословена статуя на „Дева Мария на Благодатите“. Статуята е изработена от масивен мрамор в Китай.[1]

История на храма[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е построена през 1995 г. по проект на архитект Миломир Богданов. Храмът е осветен на 2 юни следващата година от епископ Георги Йовчев. Архитектурата и украсата на църквата са в модерен стил.[2] В храма се пази възпоменателна кутия със сцена на Дева Мария подарена на българските католици от цар Борис и царица Йоанна Савойска след тяхната сватбва.

На 24 ноември 2019 г. е благословен тръбен орган монтиран в църквата. Органът е малък с 350 тръби донесен от Германия. Монтиран е Алесандро Джиротто, монтирал оргъна в църквата „Пресвето Сърце Исусово“ през пролетта на 2017 г. Въпреки че органът е малък, той се вписва хармонично в интериора на храма. Богословът е съпроводен с изпълнението на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“.[3]

Храмов празник – 50 дни след Великден.

Културен център „Спиритус“[редактиране | редактиране на кода]

Към храма функционира културен център със зала за благотворителни концерти, занимания за деца, беседи за възрастни и други събития от живота на енорията.

Залата е декорирана със статуи на светците Франциск Ксаверий и на Лаврентий дякон и мъченик, високи 2,40 м изработени от дърво. Преди монтирането им в храма в края на XX в., статуите са били на фасадата на храма „Свети архангел Михаил“ в град Раковски.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Католицизъм“         Портал „Католицизъм          Портал „България“         Портал „България