Свети Дух (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Дух.

„Свети Дух“
Карта Местоположение в Пловдив
Вид на храмаримокатолическа църква
Страна България
Населено мястоПловдив
РелигияРимокатолицизъм
ЕпархияСофийско-пловдивска
Изграждане1995 – 1996 г.
Статутдействащ храм
„Свети Дух“ в Общомедия

„Свети Дух“ е християнска църква в Пловдив, България, част от Софийско-пловдивската епархия на Римокатолическата църква. Църквата е филиален храм на енорията „Свети Лудвиг“ в Пловдив. Това е първата католическа църква построена в България след 1989 г.

История на католическата общност[редактиране | редактиране на кода]

Католическата общност в квартал „Тракия“ в град Пловдив се формира през 70-те и 80-те години на XX век с преселване на много семейства от католическата махала в центъра на Пловдив. Също с урбанизацията на България в Пловдив (и то главно в кв. Тракия) се заселват много католици от католически населени места около Пловдив – град Раковски и селата около него и град Хисаря и съседните му села.

В първите години от съществуването за общността се грижи отец Петър Кьосов, който довършва и обогатява особено много интериора на църквата. До лятото на 2018 г. ректор на църквата е отец Младен Плачков, след него – отец Димитър Димитров.

През август 2020 г. в навечерието на Успение Богородично в двора на храма е монтирана и благословена статуя на „Дева Мария на Благодатите“. Статуята е изработена от масивен мрамор в Китай.[1]

История на храма[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е построена през 1995 г. по проект на архитект Миломир Богданов. Храмът е осветен на 2 юни следващата година от епископ Георги Йовчев. Архитектурата и украсата на църквата са в модерен стил.[2] В храма се пази възпоменателна кутия със сцена на Дева Мария подарена на българските католици от цар Борис и царица Йоанна Савойска след тяхната сватбва.

На 24 ноември 2019 г. е благословен тръбен орган монтиран в църквата. Органът е малък с 350 тръби донесен от Германия. Монтиран е Алесандро Джиротто, монтирал оргъна в църквата „Пресвето Сърце Исусово“ през пролетта на 2017 г. Въпреки че органът е малък, той се вписва хармонично в интериора на храма. Богословът е съпроводен с изпълнението на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“.[3]

Храмов празник – 50 дни след Великден.

Културен център „Спиритус“[редактиране | редактиране на кода]

Към храма функционира културен център със зала за благотворителни концерти, занимания за деца, беседи за възрастни и други събития от живота на енорията.

Залата е декорирана със статуи на светците Франциск Ксаверий и на Лаврентий дякон и мъченик, високи 2,40 м изработени от дърво. Преди монтирането им в храма в края на XX в., статуите са били на фасадата на храма „Свети архангел Михаил“ в град Раковски.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]