Паг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Паг.

Паг
Pag
Pag (36293818864).jpg
остров Паг
Местоположение Адриатическо море
Страна Flag of Croatia.svg Хърватия
Площ 284,56 km²
Население 9059 души (2011)
31,8 души/km²
Най-висока точка 348 m н.в.
Reliefkarte Kroatien.png
44.4864° с. ш. 14.9542° и. д.
Местоположение в Хърватия
Паг в Общомедия

Паг (на хърватски: Pag) е хърватски остров в Адриатическо море, Централна Далмация.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Островът има площ от 284,56 км², което го нарежда на пето място сред хърватските острови. Дължината на бреговата му линия е 269,2 км.[1] Островът е с дължина около 60 км и ширина от 2 до 10 км и е със силно издължена от северозапад на югоизток форма.

Паг е единственият от островите на Хърватия административно разделен между две жупании – северната му част попада в границите на Лишко-сенска жупания докато южната му част – в обхвата на Задарска жупания.

Островът е свързан с континенталната част с ферибот Призна – Жиглен в северната си част и с мост за автомобилния поток на югозапад. Има добре развита пътна мрежа.

История[редактиране | редактиране на кода]

Паг за първи път е споменат в източниците през X в., когато хърватският крал Стефан Държислав го отвоюва от ромеите. През 1244 г. Бела IV дава на едноименния град Паг статус на свободен кралски град. Островът пострадва сериозно във войната между Венеция и унгарско-хърватското кралство през XIV в.

До падането на Венеция през 1797 г. островът ѝ принадлежи. След това Наполеонова Франция и Австрия се борят за контрол над него и в крайна сметка през 1815 г. заедно с цялото далматинско крайбрежие островът преминава във владение на австрийците.

През 1918 – 1921 г. Паг е окупиран от Италия, а след Първата световна война става част от Кралството на сърби, хървати и словенци.

През юни-август 1941 г. тук е изграден концентрационен лагер.

След разпада на Югославия през 1991 г. Паг става част от независима Хърватия.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на останалите далматински острови Паг развива успешно туристическия отрасъл. Наред с това населението на острова се занимава с овцевъдство, риболов, добив на морска сол, производство на т.нар. Paški sir (вид твърдо овче сирене с добавен зехтин, считано за национален продукт на Хърватия)[2]. На Паг от 2004 г. функционира първата вятърна електроцентрала на Хърватия, „Vjetroelektrana Ravna 1“, която често става причина за гибелта на прилепите, обитаващи острова[3].

Население[редактиране | редактиране на кода]

На Паг живеят 9059 души (2011)[4]. На острова има голям брой села и само два града – Новаля и едноименният Паг.

Източници[редактиране | редактиране на кода]