Пандемониум (Изгубеният рай)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пандемониум
John Martin Le Pandemonium Louvre.JPG
Джон Мартин
Година 1825
Техника маслени бои върху канава
Размери 123 × 185 cm
Изложена Лувър, Париж, Франция

Пандемониум е столицата на Ада в епическата поема на Джон Милтън "Изгубеният рай" (1667).

Думата произлиза от гръцкото "παν", което означава "всичко" или "всеки" и "δαιμόνιον", което означава "малък дух" или "малък ангел" или, както го интерпретират християните, "малък демон", а по-късно "демон". Така, в груб превод, думата означава "Всички демони", но може да бъде интерпретирана и като Παν-δαιμον-ειον, т.е. "Място на всички демони".

Милтън измисля името за столица на Ада, "главен град на Сатаната и неговите перове", построен от падналите ангели по предложение на Мамон в края на Книга I от "Изгубеният рай". Проектиран е от архитекта Мулсибер, който е проектирал и райските дворци, преди да падне (в произведението на Милтън, Мулсибер е и римския бог Вулкан). Книга II започва с диалог в "Стигийския съвет" в съвещателната зала в Пандемониум. Демоните я построяват само за час, но тя далеч надминава всички човешки дворци; въпреки това като размери вероятно не се отличава особено, тъй като демоните смаляват титаничните си размери, за да се поберат вътре.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Pandæmonium (Paradise Lost)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.