Панчо Тодоров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Панчо Тодоров
български революционер
Pancho Todorov IMRO.JPG
Роден
Починал
Панчо Тодоров в Общомедия

Панчо Йосифов Тодоров е български общественик и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и Вътрешната македонска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Панчо Йосифов Тодоров е роден 1889 г. в град Щип, тогава в Османската империя. Израства в бедно семейство с 6 братя, които се включват в революционната дейност на ВМОРО. След установяването на сръбския режим е мобилизиран в армията, но участва в инцидентът в Крагуевац през 1914 година, след което е репресиран. По-късно се установява в България и участва във възстановяването на ВМРО от Тодор Александров. Установява се в Хасково, където председателства местното дружество на Съюза на македонските емигрантски организации[1]. Още преди убийството на Александър Протогеров през 1928 година застава на страната на Иван Михайлов, заради което по-късно е убит от дейци на крилото на протогеровистите[2][3].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. в. „Свобода или смърт“, бр.141, стр.12
  2. Колектив, Македония История и политическа съдба, Том II, ИК Знание, 1998, стр.194
  3. Билярски, Цочо. Един автентичен разказ за българската съпротива срещу сръбските злодеи, www.sitebulgarizaedno.com, посетен на 24.05.2013 г.
     Портал „Македония“         Портал „Македония