Пастьоризация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луи Пастьор

Пастьоризацията е процес на загряване на продуктите при висока температура с цел да загинат патогенните организми, като бактерии, вируси, едноклетъчни микроорганизми, плесени и дрожди. Процесът е наречен на името на неговия откривател, френския учен Луи Пастьор. Първата пастьоризация е извършена от Пастьор и Клод Бернар на 20 април 1862 г.

Чрез неколкократна пастьоризация (тиндализация, предложена от Джон Тиндал) е възможно да се получи напълно стерилен продукт. Състои се в нагряване на течността (като правило, в течение на 1 час) от три до пет пъти с промеждутъци от 24 ч. За това време спорите на бактериите, оживели при 100 °С, се развиват, и излезлите от тях вегетативни клетки загиват при последващото нагряване. Използва се за стерилизация на хранителни продукти.

Млечна пастьоризация[редактиране | редактиране на кода]

Пастьоризацията обикновено се свързва с млякото. Има два широко използвани метода за това: висока температура/кратко време, и много висока температура/много кратко време. Първият метод е по-често използван. При него млякото да се държи на 72 °C за поне 15 секунди. При втория, ултрапастьоризация (известна като UHT), температурата е 138 °C за поне 2 секунди.[1]

Обекти на пастьоризация[редактиране | редактиране на кода]

Продукти, които могат да бъдат пастьоризирани са:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Heat Treatments and Pasteurisation | MilkFacts.info // Посетен на 2019-12-28.