Паул Нипков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Паул Нипков
германски инженер
Роден
Починал
24 август 1940 г. (80 г.)
ПогребанБерлин, Федерална република Германия

Учил вХумболтов университет на Берлин
Техника
Известен сДиск на Нипков
Паул Нипков в Общомедия
Паметна плоча, на входа на къщата, където е живял Ников
Nipkov disk

Паул Нипков (на немски: Paul Julius Gottlieb Nipkow; 22 август 1860, Лемборк, Германия; 24 август 1940, Берлин) е германски изобретател и техник от славянски произход.

Изобретател на диск, получил названието „Диск на Нипков“, послужил за основа при създаването на механичната телевизия през 1920-те години.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Още като ученик във Вейхерово, Западна Прусия Нипков експериментира с телефони и светлинни картинки. След завършване на училище заминава за Берлин, за да продължи своето образование. Учи физична оптика при Херман фон Хелмхолц, а по-късно – и електрофизика при Адолф Слаби.

Диск на Нипков[редактиране | редактиране на кода]

Още преди да стане студент, Паул изобретява механичен диск, който е първообраз на съвременната телевизия. Към идеята за изработване на перфориран диск, чийто отвори са разположени в спирала, които да разделят изображението на отделни елементи спирално, снимката да бъде мозаично раздробена на точки и редове, той идва през 1883 г. след опити с обикновена маслена лампа.

Още през 1840 г. дефрегментирането и предаването на точки и тирета по телеграф е реализирано от шотландския физик и изобретател Александър Бейн (на английски език: Alexander Bain), като Нипков значително подобрява и опростява процеса и декодирането на изображението.

Нипков подава заявление за патент на електрически телескоп за възпроизвеждане на светещи обекти в имперското патентно бюро в Берлин, а на 15 януари 1885 г. заявката е удовлетворена. Не е известно дали Нипков се е опитал да създаде устройство, което да използва такъв диск. Патентът е отнет след 15-а година поради „липса на интерес към изобретението“. Нипков получава длъжност на конструктор в техническия институт в Берлин и повече не се интересува от предаването на изображения.

Предавател Paul Nipkow[редактиране | редактиране на кода]

Лидерите на Третия райх разработват идеята, че телевизията е германско изобретение, с пропагандни цели. Именно по тази причина първата обществена телевизионна станция, създадена през 1935 г., е наречена в чест на Нипков (Fernsehsender Paul Nipkow). Самият Нипков става почетен президент на „Телевизионния съвет“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]