Паул Поге

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Паул Поге

Йохан Фридрих Мориц Паул Поге (на немски Johann Friedrich Moritz Paul Pogge) (27 декември 1838 - 17 март 1884) немски пътешественик, изследовател на Африка.

Ранни години 1838-1874[редактиране | редактиране на кода]

Роден в градчето Цирсдорф (Zierstorf), провинция Мекленбург-Предна Померания, Германия. Втори син в семейство на земеделски фермер. През 1858-1860 учи право в Берлин, Хайделберг и Мюнхен и след завършване на образованието си с титла доктор по право се връща в родното си място за да управлява имотите на баща си.

През 1865-1866 извършва няколко ловни експедиции в провинция Натал, Южна Африка и на островите Мавриций и Реюнион. След първото си запознаване с Африка Поге се връща в Германия и продължава дейността си по управлението на бащините си имоти.

Експедиции в Африка[редактиране | редактиране на кода]

Експедиция в Ангола 1874-1876[редактиране | редактиране на кода]

През 1874 г. той се присъединява към експедицията на природоизследователя Александър фон Хомайер в Ангола. Обстоятелствата се стичат така, че от целия състав на експедицията, отправили се във вътрешността на континента, остава единствен Паул Поге, на останалите участници поради здравословни проблеми им се налага да се върнат на половината път. Останал сам Поге от февруари до 9 декември 1875 г. извършва пътешествие от Луанда на изток до Мусумба, на река Бушимае (ляв приток на Лубилаш-Санкуру, която е десен приток на Касаи) – резиденция на владетеля на Лунда. Африканският владетел не възразява против пребиваването на чужденеца в столицата му, но категорично му забранява да продължи пътешествието си на изток. Поге прекарва в Мусумба до април 1876 г., като извършва кратки пътешествия на югоизток. В средата на април 1876 г. тръгва обратно и благополучно се завръща на крайбрежието, а от там - в Германия.

Книгата му "Im Reiche des Muata Jamwo" (в превод "В царството на Муата Ямво"), издадена в Берлин през 1880 г., и сега представлява голям историко-етнографски интерес, явяваща се ценен източник на сведения за общественото устройство (със силно влияние на матриархата), култура и начин на живот на населението на тази държава, изживяваща по това време последното десетилетие от своето съществуване.

Експедиция в басейна на Конго 1880 – 1884[редактиране | редактиране на кода]

През 1880 „Африканското дружество в Германия“ организира нова експедиция в Ангола със задача да се основе там постоянна станция, която да послужи за опорна база за следващите прониквания на север и изток. За ръководител е избран Паул Поге, а за негов помощник 27-годишния лейтенант Херман фон Висман, който по-късно ще стане един от видните изследователи на Африка.

През есента на 1880 експедицията тръгва от Луанда на изток, през януари 1881 пристига в Маланже и през юни продължават за Кимбунду. Пътят от Кимбунду до Мусумба се оказват затворени поради междуплеменната война обхванала по това време държавата Лунда. Предвид това пътешествениците изменят първоначалния си план и от Кимбунду се насочват на североизток и север. Достигат до река Чикапа (ляв приток на Касаи) и покрай левия ѝ се спускат до Касаи. От там продължават на изток, пресичат вододела и достигат до река Лулуа (десен приток на Касаи), в областта където живее народа башиланге (бена-лулуа), принадлижащ към етническата група балуба. Там те се задържат дълго време в селището на местния вожд Каламба Мукенге, който пожелава да участва в по-нататъшното им пътуване.

През декември 1881 Поге и Висман с голям отряд башиланге продължават на изток-североизток, пресичат реките Луби (ляв приток на Санкуру-Лубилаш), Лубилаш и Ломами (ляв приток на Конго) и на 16 април 1882 достига до река Луалаба при Касонго (Нянгве, 4°16′ ю. ш. 26°15′ и. д. / 4.266667° ю. ш. 26.25° и. д.), където Поге и Висман се разделят. От там Поге след големи трудности и усилия след близо двгодишно пътуване на 28 февруари 1884 се завръща обратно в Луанда, където заболява от тропическа треска и на 17 март умира.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973 г., стр. 284-285, 320-321. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279370/
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Paul Pogge“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.