Направо към съдържанието

Пепеляна сряда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пепеляна сряда
Дата46 дни преди Великден
Пепеляна сряда в Общомедия

Пепеляна сряда е свещен християнски ден на молитва и пост. Той се предшества от Дебел вторник и се пада на първия ден от Великия пост[1] (шестте седмици на покаяние преди Великден). Пепеляна[2] сряда традиционно се отбелязва от западните християни. Спазва се предимно от католици в римския обред, лутерани, моравци, англикани, методисти, назаряни, както и от мнозина от реформаторската традиция (включително конгрегационалистките, континенталните реформирани и презвитериански традиции). [3]

Тъй като е първият ден на Великия пост, практикуващите християни отбелязват началото му като отправят молитва с посвещение и дават обет за въздържание до Великден.[4][5]

Много християни посещават специални църковни служби. Пепеляната сряда получава името си от поставянето на пепел върху челото на участниците или от думите „Покайте се и вярвайте в Евангелието“ или от изречението „Помни, че си пръст и в пръстта ще се върнеш“. [6] Пепелта се приготвя чрез изгаряне на палмови листа от миналогодишните празници на Цветница.

Исус, изкушен в пустинята (Jésus tenté dans le désert), Джеймс Тисо, Бруклински музей

Библейско значение на пепелта

[редактиране | редактиране на кода]

Пепелта е използвана в древни времена за изразяване на скръб. Когато Тамар била изнасилена от своя полубрат, „тя поръси главата си с пепел, раздра дрехата си и със заровено лице в ръцете си отиде плачейки“ (2 Samuel 13:19). Жестът е използван и за изразяване на скръб за грехове и грешки. Пепелта може да бъде символ на старото грешно аз, което умира и се връща в праха. В Книга на Йов 42:5 – 6 Йов казва на Бог: „Чух за теб със слуха на ухото, но сега окото ми те вижда. Затова се отвращавам от себе си и се разкайвам в пръст и пепел." Пророк Йеремия призовава за покаяние, като казва: „Дъще на народа ми, препаши се с вретище, търкаляй се в пепелта“ (Ер. 6:26). Пророк Даниил разказва моленето към Бога: „Обърнах се към Господа Бога, като се молех с усърдна молитва, с пост, вретище и пепел“ (Даниил 9:3). Точно преди периода на Новия завет, бунтовниците, борещи се за еврейската независимост, Макавеите, се подготвяли за битка с помощта на пепел: „В този ден те постеха и носеха вретище, поръсиха главите си с пепел и раздраха дрехите си“ (1 Макавеи 3:47). ; виж също 4:39).

Източноправославната църква по принцип не спазва Пепеляна сряда; вместо това православният Велик пост започва на Чисти понеделник. [7] Има обаче малък брой православни християни, които следват западния обред; те честват Пепеляна сряда, макар и често на различен ден от споменатите по-рано деноминации, тъй като датата му се определя от православното изчисление на Великден, което може да бъде до един месец по-късно от западното честване.

  1. Walker, Katie. Shrove Tuesday inspires unique church traditions // Daily American Reporter. Архивиран от оригинала на 2016-02-14. Посетен на 13 March 2018. (на английски)
  2. Великият пост, благоприятно време да се върнем към Бог и към другите – Vatican News // vaticannews.va. 22.02.2023. Посетен на 27 май 2023.
  3. The Liturgical Calendar // Reformed Church in America. Посетен на 13 March 2018. (на английски)
  4. International Journal of Religious Education, Volume 27. National Council of the Churches of Christ in the U.S.A., 1950. с. 33.
  5. McDuff, Mallory. After Giving up Alcohol, I'm Addicted to Lent // Sojourners. Посетен на 17 March 2019. (на английски)
  6. Church, Catholic. The Roman Missal [Third Typical Edition, Chapel Edition]. 14 September 2011. ISBN 9781568549903.
  7. Ash Wednesday // {{{encyclopedia}}}.
  8. а б Zenit Staff. Laypeople Distributing Ashes


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ash Wednesday в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​