Песяшко бронзово селище

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Песяшко бронзово селище
Местоположение
Reliefkarte Albanien.png
41.5967° с. ш. 20.4891° и. д.
Песяшко бронзово селище
Местоположение в Албания
Страна Флаг на Албания Албания
община Дебър
село Песяки
Археология
Вид селище
Епоха бронзова епоха

Песяшкото бронзово селище (на албански: Vendbanimi i Pesjakës) е праисторическо селище край дебърското село Песяки, Албания.

Селището е разкрито на хълма на края на селото, на надморска височина от 789 m. Обитавано е през бронзовата епоха. По време на разкопките, извършени през 1991 година, са открити голям брой фрагменти от керамични съдове, особено в слоевете от късната бронзова епоха. При анализа на находките е установено, че макар глинените съдове да стават по-типологично по-разнообразни в края на бронзовата епоха, декоративните елементи показват приемственост, което се интерпретира като знак и за етнокултурна приемственост на населението от бронзовата епоха. Селището е важно и защото е в пресечната точка на три археологически култури: въпреки че то е най-силно свързано с Южноалбанската култура, технологиите показват влияние и от Егейската цивилизация и от Цетинската култура.[1][2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bunguri, Adem. Vendbanimi ilir i Pesjakës (Dibër). // Iliria XXIV. 1994. с. 87, 97–98.
  2. Korkuti, Muzafer. Albania: Archaeological studies on the prehistory of Albania. Tirana, Academy of Sciences of Albania, 2013. ISBN 9789995610517. с. 529–531.
     Портал „Македония“         Портал „Македония