Петер Пиот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Петер Пиот
Peter Piot
белгийски лекар и дипломат

Роден
17 февруари 1949 г. (69 г.)
Националност Флаг на Белгия Белгия
Научна дейност
Област Биология, медицина
Образование Гентски университет
Антверпенски университет

Подпис DrPeterPiot.jpg
Уебсайт Страница в IMDb
Петер Пиот в Общомедия

Петер Пиот (на нидерландски: Peter Piot) е белгийски лекар и дипломат. От 1995 до 2008 година е помощник генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН) и изпълнителен директор на Обединената програма на ООН по ХИВ/СПИН.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Петер Пиот е роден на 17 февруари 1949 година в Льовен. През 1974 година завършва медицина в Гентския университет, а през 1976 година е част от екипа, който открива в Заир вируса на ебола. През 1980 година защитава докторат по микробиология в Антверпенския университет. През следващите години преподава във висши училища в Антверпен, Найроби, Брюксел и Лозана.

В края на 80-те Пиот е сред организаторите на първия международен проект за борба срещу Синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН), който се реализира в заирската столица Киншаса. От 1991 до 1994 година е президент на международната научна асоциация Международно дружество по СПИН, а през 1992 година става и асоцииран директор на Световната програма за борба срещу СПИН на Световната здравна организация.

През 1995 година Организацията на обединените нации създава своята Обединена програма по ХИВ/СПИН, която трябва да координира международните усилия за борба срещу заболяването. Петер Пиот става неин изпълнителен директор и помощник генерален секретар на ООН и остава на този пост до 2008 година. През 1995 година той получава от крал Албер II титлата барон.

След като напуска ООН, Петер Пиот става директор на Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, един от колежите на Лондонския университет.