Петър Богданов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за българския комунист. За спортиста вижте Петър Богданов (лекоатлет).

Петър Богданов
деец на БРП (к)
Роден: 16 юни 1908 г.
Починал: 23 юли 1942 г. (34 г.)

Петър Иванов Богданов е български партиен деец от БРП (к). Участник в комунистическото съпротивително движение през Втората световна война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Петър Богданов е роден в град Трявна на 16 юни 1908 година. Член на БРП (к). През 1936 година е арестуван и осъден по ЗЗД с десетгодишна присъда. През 1940 година е амнистиран[1].

Участва в комунистическото съпротивително движение през Втората световна война. Сътрудник на Военната комисия на БРП (к). На 17 август 1941 година на конференция на Областния комитет на ЮКП Богданов, като представител на ЦК на БРП официално потвърждава желанието за присъединяване на МКП към БРП и защитава Методи Шаторов. Богданов и Драган Павлович решават да изчакат решението от Коминтерна по въпроса и да не разпускат още областния комитет на МКП[2]. През 1942 г. е арестуван и съден в Процеса срещу ЦК на БРП. Заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Атанас Романов, Никола Вапцаров и Георги Минчев е осъден на смърт. На 23 юли 1942 година е разстрелян на Гарнизонното стрелбище в София.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]