Петър Железаров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър Железаров
български революционер

Роден
Починал
Дрен, Османска империя
Петър Железаров в Общомедия

Петър Георгиев Железаров, известен като Петре Железарчето, е български духовник и революционер, председател на Кичевския околийски комитет на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1875 година в град Битоля, тогава в Османската империя. Според други източници е роден в Прилеп, но се преселил в Битоля и там работил железарския си занаят. Влиза във ВМОРО и изпълнява терористични задачи. От 1900 година е районен началник, а от април 1903 година влиза в четата на Георги Сугарев. Взима участие в Илинденско-Преображенското въстание през лятото на 1903 година. Войвода е на чета, с която се сражава при Смилево и на други места.

След разгрома на въстанието е избран за член на Битолския околийски комитет на ВМОРО. По-късно става войвода в Мариово. Убит е при засада през март 1905 година oт турската войска в село Дрен.[1][2]

За него след смъртта му в Битолско се пее песен:

Темен се облак зададе, на връв Пелистер планина.

Под облак орел летеше, бугарско знаме носеше.

Орлето грачи, говори: ставайте бракя, не спете,

сос него да се биеме за славна Македония.[3]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 56.
  2. Илюстрация Илинден, Година XV. Книга 1 (151), Януарий 1944 г., стр.16
  3. Църнушанов, Коста. Македонски народни песни. София, Българската академия на науките, 1956. с. 438, № 928, втори вариант.
     Портал „Македония“         Портал „Македония