Петя Тянкова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петя Тянкова
българска юристка
Petya tyankova new.jpg

Родена

Образование Университет за национално и световно стопанство
Право
Образование право
Учила при Юридически факултет при УНСС
Работила в Министерство на правосъдието
Политика
Отличия Почетната награда на Съюза на юристите в България

Петя Тянкова е български юрист и секретар по правни въпроси на президента Росен Плевнелиев от 2012 г., преди това е била съветник по правните въпроси на министъра на регионалното развитие и благоустройството., От май 2016 г. е заместник-министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов[1]. В периода 2002-2012 г. е адвокат в Софийската адвокатска колегия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 2000 г. завършва висшето си образование по специалността “Право” в Университета за национално и световно стопанство, София[2]. Има магистратура и по опазване на околната среда и устойчиво развитие от Химикотехнологичния и металургичен университет в София

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Петя Тянкова започва професионалната си кариера след приключване на едногодишния стаж като съдебен кандидат към Софийския градски съд. От юли 2002 е адвокат, член на Софийската адвокатска колегия, а от 2009 до януари 2012 г. е съветник по правни въпроси на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Преди да се включи в екипа на министър Плевнелиев, Тянкова е натрупала 10-годишен стаж по дела, свързани с опазване на околната среда, работила е и по казуси на Столична община за депото в Суходол и интегрираната система за управление на отпадъци. Натрупаният опит в екоправото е причина да завърши и магистърска програма "Околна среда и устойчиво развитие" в Химикотехнологичния и металургичен университет, за да научи повече за химичните технологии, почвите, методите за пречистване на води, въздух[3]. На 24 януари 2012 г. с указ на Президента на Република България е назначена за секретар по правни въпроси на Президента. Тя е също ротационен член на комисията за помилванията, подпомагаща вицепрезидента.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

На 16.04.2015 г. за високите си професионални постижения Петя Тянкова получава наградата на Съюза на юристите в България[4].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.vsekiden.com
  2. Петя Тянкова – в сайта president.bg
  3. Юридическият гръб на Плевнелиев – в dnevnik.bg
  4. Секретарят на държавния глава по правни въпроси Петя Тянкова получи наградата на Съюза на юристите в България. // Официален сайт на Президента на република България, 16 април 2014 г.. Посетен на 5 юли 2015 г..