Пластид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Растителни клетки с видими хлоропласти.

Пластидите са структури, характерни само за растителните клетки. Делят се на три вида - хлоропласти, хромопласти и левкопласти. Те също са самостоятелни органели и се размножават чрез делене. Имат собствени кръгови ДНК молекули и белтъксинтезиращ апарат. Пропластиди са най-малките и дребни пластиди, които имат слабо развита вътрешномембранна система. Срещат се в матрикса и мехурчестите структури

Хлоропласти[редактиране | редактиране на кода]

Хлоропластите са най-големите клетъчни органели в растителната клетка. Представляват ~80% от обема ѝ и заемат централно място. Поради наличието на пигмента хлорофил те са зелени на цвят. Намират се в зелените части на растението, най-вече листата. Те също са двумембранни органели, като първата мембрана пропуска по-широк кръг от метаболити и йони, то втората е по-сетивна и пропуска само определени вещества, важни за фотосинтезата. Във вътрешността също има мембранни образувания, изградени от тилакоидни мембрани, наречени грани. Граните представляват съвкупност от силно сплеснати цистерни, каналчета и мехурчета, разположени под формата на стълбче от монети. Вътрешността на хлоропластите, наречена строма съдържа хлоропластна ДНК, РНК, рибозоми, ензими. Там се извършва цикъла на Калвин и се синтезират РНК, ДНК, липиди и белтъци.

Хромопласти[редактиране | редактиране на кода]

Хромопластите имат оранжев цвят, заради натрупаните в тях каротиноиди. Те се съдържат в голямо количество във венчелистчетата на цветовете.

Левкопласти[редактиране | редактиране на кода]

Левкопластите са безцветни. Съдържат се предимно в корените и плодовете и съдържат предимно скорбяла, белтъци и мазнини.

  • Пластидите са сходни по структура и могат да преминават от едни в други:

Левкопласти -> хлоропласти, под действието на светлината; Хлороплсти -> хромопласти, при зреене или пожълтяване на листата; Обратното превръщане е невъзможно.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]